Suri viimane elus olnud kõrge nats ja Eesti SD ülem Martin Sandberger

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SS-Standartenführer dr Martin Sandberger
SS-Standartenführer dr Martin Sandberger Foto: US Army Signal Corps

30. märtsil, mõni kuu enne oma 99. sünnipäeva suri Saksamaal vanadekodus Teise maailmasõja ajal Eestis SD, julgeolekupolitsei ja eriüksuste ülem olnud

SS-Standartenführer

dr Martin Sandberger, kes oli ilmselt viimane elus olnud kõrge nats.

Viimased 40 aastat tagasitõmbunult elanud ja oma elupäevad Stuttgardis vanadekodus lõpetanud Sandberger sündis 17. augustil 1911 Berliinis. Ta sai 1938. aastal SS-Sturmbannführer'i, 1942 SS-Obersturmbannführer'i auastme.

Teise maailmasõja ajal juhtis ta juunist 1941 - septembrini 1943 Einsatzgruppe A allüksust Sonderkommando 1a, mis pani Eesti territooriumil toime inimsusevastaseid kuritegusid. Selle ülesandeks oli rindejoone taguse piirkonna puhastamine kommunistidest, juutidest, partisanidest, mustlastest ja teistest ebasoovitavatest või ohtlikest isikutest.

3. detsembrist 1941 - septembrini 1943 oli Sandberger Julgeolekupolitsei (SiPo) ja SD juht Eestis.

Sandberger mõisteti Nürnbergi sõjatribunalis surma. Otsus muudeti 1951. aastal eluaegseks vanglakaristuseks, siis 15-aastaseks vangistuseks ja lõpuks vabanes Sandberger vanglast 1958. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles