Kuidas soomlane abielu lahutab

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algus või lõpp? Juhani (Hannu-Pekka Björkman) ja Paula (Elina Knihtilä) filmis «Hargneva armastuse maja».
Algus või lõpp? Juhani (Hannu-Pekka Björkman) ja Paula (Elina Knihtilä) filmis «Hargneva armastuse maja». Foto: Jami Granström

Juhuslik on ikka see filmivalik, mida siinne kinolevi Euroopa toodangut silmas pidades pakub.  Võtkem või seesama Soomegi, aga ilma Aki Kaurismäkita – tema on nii mõjukas, et mahub nimekirja nii või teisiti.



PÖFFiga piirdusid nii 2009. aasta Soome parimaks filmiks nimetatud «Kirjad isa Jaakobile» kui ka 2008. aasta parim film «Niko – tee tähtedeni», täispikk lasteanimatsioon, mille leviõiguse, muide, on muretsenud juba rohkem kui sada riiki.

Seevastu «Hargneva armastuse maja», mis siinsel ekraanil juba mõne päeva on püsinud, ei kanna olulisuselt välja võrdlust isegi Mika eelmise filmiga «Kolm tarka meest». Mäletatavasti jooksis viimane mõni aasta tagasi ka PÖFFi võistlusprogrammis ja platseerus Postimehe edetabelis lõpuks kõrgele neljandale kohale, eespool vaid väga nimekad filmid.

Miks siis «Hargneva armastuse maja» ja mitte «Kolm tarka meest»? Eks ikka sellepärast, et Eesti turg on väike ja «Kolm tarka meest» liiga depressiivne. Selline kombinatsioon võib töötada üksnes juhul, kui lavastajaks on mõni filmimaailma suurnimi. Aga ka siis pole garantiid.

«Hargneva armastuse majal» on levipotentsiaali rohkem, sest sedapuhku läheneb Aki vend Mika teemale teistmoodi – heaoluühiskonna läikiva fassaadi varjus hargnevad ja purunevad soomlaste kooselud tuuakse vaataja ette (tragi)komöödia vormis, kust ei puudu koguni farsi elemendid.

Keskea künnisele jõudnud abielunõustaja Juhani (Hannu-Pekka Björkman) ja ärikoolitaja Paula (Elina Knihtilä) abielu käriseb igast otsast, aga maja on ühine ja nii üritatakse kuni müügini sama katuse all edasi eksisteerida. Ühiselu reeglid pannakse paika lepinguga. Tulu sellest mõistagi ei tõuse – vaja on ju tõestada, et vastaspoole süüdistused on alusetud. Nii tassitakse koju ka juhuslikke partnereid – jätkuva seksuaalse ligitõmbavuse tõestus osutub peamiseks argumendiks ses pentsikus egode mängus.

Kaurismäki on kindel, et lahku kasvamises, lahutustes, ükskõik kui kurva sündmusega ka tegu ei oleks, on ikka peidus paras annus koomikat – nii ta siis võimendabki seda, nii situatsioonide kui tüpaažide kaudu. Tommi Eronen näiteks on pandud mängima lahutatud playboy’d, kes õpetab Juhanit, kuidas tuleb eluga edasi minna. Väike roll on ka legendaarsel Kati Outinenil – tema kehastab Eestis tegutseva soome sulijõugu pealikku.

Neid kõrvalliine on siin rohkemgi, kõik põimuvad lõpuks kokku, vähem või rohkem õnnestunult – kõigi tegelasi ühendamas soov, aga ka võimetus üles ehitada toimivaid suhteid, olgu minevikus või olevikus. Läheb see kõik korda? Mitte eriti. Kuigi jah, nalja saab. Ja asi seegi – ajad on ju karmid.

Kui peaksite aga soovima valusat, teravalt iroonilist pilguheitu soome ühiskonda, soovitaks vaadata siiski «Kolme targa mehe» järele. Mis sest, et kodumaal kogus see kõigest 2000, «Hargneva armastuse maja» aga 100 000 vaatajat. Eks kõnele seegi millestki.

Uus film kinolevis
«Hargneva armastuse maja»

Režissöör Mika Kaurismäki
Soome 2009
Alates 16. aprillist Tallinnas Artise kinos 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles