Roheliste tüliõunaks on kingitus pojale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Lahtvee
Rasmus Lahtvee Foto: roheline.erakond.ee

Roheliste parlamendisaadik Valdur Lahtvee surus erakonnas läbi 115 000 krooni suuruse tellimuse andmise poeg Rasmusele, seda hoolimata huvide konfliktist.



Erakonnas hiljuti toimunud võimupöörde eelne juhatus keeldus sama lepingut heaks kiitmast.



Eelmisel neljapäeval toimus Erakonna Eestimaa Rohelised juhatuse koosolek, kus ühe päevakorrapunktiga otsustati anda Rasmus Lahtvee firmale OÜ Ramses Grupp 115 000 krooni järgmise aasta riigikogu valimiste kampaaniaralli tehniliseks läbiviimiseks.



Kampaaniaralli korraldajaks ja selle eest vastutajaks määras juhatus Rasmuse isa, riigikogu liikme Valdur Lahtvee.



Isiklik huvi


Valdur Lahtvee oli ka ise eelmisel neljapäeval juhatuse koosolekul ning hääletas oma pojale raha andmise poolt. Õigemini, täpsem oleks öelda, et ta hääletas ja ka ei hääletanud selle poolt.



Samal koosolekul viibinud Rasmus Lahtvee sõnul oli isal lisaks ta enda häälele ka kaks edasiantud häält. Valdur Lahtvee hääletas raha andmise poolt edasiantud häältega, sest nende häälte omanikud olevat teda volitanud nii tegema, enda häälega jäi aga neutraalseks. Seda räägib Rasmus Lahtvee, Valdur Lahtvee keeldus eile andmast konkreetset vastust, kuidas ta hääletas.



Rasmus Lahtvee firmale raha eraldamine oli päevakorras ka roheliste eelmises juhatuses, ent tollal hääletati see maha, rääkis roheliste hiljuti kukutatud juhatuse liige Mikk Sarv.



Nimelt toimus roheliste erakonnas aprilli alguses juriidiliselt korrektne, ent moraalselt kaheldav võimupööre (vt kõrvallugu), mis on erakonda suure lõhe löönud.



Sarv lausus, et kui Rasmus Lahtvee firmaga lepingu sõlmimine eelmises juhatuses üles kerkis, ütles ta Valdur Lahtveele, et oma poja firmale tellimuse andmise poolt hääletamine tekitab huvide konflikti.



Sarve sõnul ei kuulanud Lahtvee teda ja hääletas ikka pojale lepingu andmise poolt. Ent siis oli juhatuses ülekaalus teine leer ning Rasmus Lahtveele lepingu andmine ei saanud juhatuse heakskiitu.



Kui Sarv kuulub roheliste  erakonna nn lüürikute leeri, siis Valdur Lahtvee on pigem nn füüsikute leerist ning ta oli ka üks hiljutise võimupöörde korraldajaid. On ka spekuleeritud, et võimupöördes osalemiseks andis Lahtveele põhjust just eelmise juhatuse keeldumine Rasmus Lahtvee firmaga lepingu sõlmimisest.



«See on iga inimese rikutuse tase, mis sunnib sellist hinnangut anda. Mina taandasin end otsuse tegemisest. Punkt,» lausus Valdur Lahtvee. 



Peamine tulu erakonnalt


Rasmus Lahtvee on üks roheliste asutajaid, ta on erakonnale varemgi nii palgatööd teinud kui osutanud teenuseid oma firma Ramses Grupp kaudu.


Ramses Grupi 22.01.2008 – 31.05.2009 majandusaasta aruanne nimetab firma peamiseks tellijaks roheliste erakonda, kuigi natuke saadi tellimusi ka mujalt.



Rasmus Lahtvee keeldus ütlemast, kui suur osa firma käibest tuleb tema ja ta isa erakonnalt.



«Töö eest saadud raha ei toonud tulu, vaid oli pigem mõeldud kulude katteks,» rääkis Rasmus Lahtvee. Käive oli Ramses Grupil viimasel majandusaastal 345 000 krooni, millest tubli 117 000 krooni oli kasum. See tähendab ärimaailmas ülihead 33,9-protsendilist kasumimarginaali.



Rasmus Lahtvee lausus eile Postimehega telefonitsi rääkides, et majandusaasta aruandes näidatud kasum pole mitte tema puhastulu, vaid see on investeeritud ettevõtte tegevusse.



Ta lubas e-kirja teel täpsemalt vastata, kuhu raha investeeritud on, ent jättis saadetud kirjas selle lahti seletamata, märkides vaid, et raha on kasutatud ettevõtte edasiseks tegevuseks.



Roheliste erakonna lüürikute ja füüsikute võimuvõitlus


Roheliste erakond on juba pikalt jaotunud kaheks leeriks, mida nimetatakse lüürikuteks ja füüsikuteks.



Marek Strandbergi juhitavad füüsikud on keskendunud peamiselt energeetikateemadele, sellal kui kindla liidrita lüürikud on sihiks võtnud pigem kodanikuühiskonna ja otsedemokraatia arendamise ja muu seesuguse.



Erakonna juhatuses valitses eelmise sügiseni füüsikute leer, ent novembris Raplas peetud üldkogul toimus esimene võimupööre, kui lüürikud tõukasid füüsikud pukist ning Strandbergi leeri mehi jäi roheliste juhatuse 13 liikmest alles vaid kolm.



Need kolm ehk lisaks Strandbergile veel Mart Jüssi ja Valdur Lahtvee said aga hakkama teoga, mida lüürikud nimetavad otsesõnu erakonna kaaperdamiseks. Nimelt oli üks erakonna liige (tegutsedes lüürikute hinnangul Strandbergi mahitamisel) esitanud kohtusse kaebuse Rapla üldkogu otsuste tühistamiseks.



Seaduse silmis on vähemalt kahel erakonna juhatuse liikmel aga õigus erakonda esindada ning nii jalutasidki Stranberg, Jüssi ja Lahtvee kohtusse ja teatasid, et Erakond Eestimaa Rohelised nende isikutes on esitatud kaebusega nõus.



Kuna kaebuses nõuti kõigi Rap­la üldkogu otsuste tühistamist, muutus sellega tühiseks ka uue juhatuse valimine ja automaatselt sai Strandbergi meeskonna vana juhatus oma volitused tagasi. Toimunud oli n-ö teine võimupööre.



Lüürikud nimetasid seepeale Strandbergi, Jüssit ja Lahtveed sulideks, keelduvad otsust tunnistamast ning teatasid, et Strandberg peab erakonnast lahkuma. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles