Rasmussen eestlastele: ühiskilp Venemaaga on kasulik

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet ja Anders Fogh Rasmussen Tallinnas.
Urmas Paet ja Anders Fogh Rasmussen Tallinnas. Foto: Raigo Pajula

Koostöös Venemaaga saab NATO luua tõhusama raketikilbi ning kuna sel juhul ei võta meie idanaaber kilpi enam enda vastu suunatud ohuna, muutub nii olukord Euroopas turvalisemaks, ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen täna Tallinnas.


Postimees.ee palus NATO välisministrite Tallinna kohtumise kokku võtnud pressikonverentsil, et Rasmussen, kes tahab kaasata Venemaad plaanitavasse Euroopa ühtsesse raketikaitsesüsteemi, põhjendaks tavalisele eestlasele selle idee positiivseid külgi. Ministrid otsustasid nimelt Tallinnas, et hakkavad Venemaaga selles küsimuses läbi rääkima.

Rasmussen leidis, et ühtpidi muudab Venemaa kaasamine raketikilbi tõhusamaks, sest Venemaal on oma seadeldised, mida saaks kasutada raketitõrjesüsteemi paremaks muutmisel.

Teiseks leidis Rasmussen, et Venemaa kaasamine muudab elu Euroopas turvalisemaks.

«Me saame parandada Euroopa ja Euro-Atlandi ala üldist julgeolekukeskkonda, kui me teeme Venemaaga koostööd nii, et Venemaa saab aru, et raketikaitsesüsteemi eesmärk on kaitsta meie elanikke ja samuti Venemaa elanikke reaalse raketiohu vastu. Ja et raketikaitsesüsteem ei ole suunatud Venemaa vastu,» rääkis Rasmussen.

«Ma usun, et sellised ühised pingutused loovad ühise Euro-Atlandi julgeolekuarhitektuuri, mis lõppsihina parandab üldist julgeolekukeskkonda Euroopas ja Põhja-Ameerikas.»

Rasmusseni sõnul tuleks neil põhjustel käima lükata läbipaistev konsultatsiooniprotsess Venemaaga.

«Ilmselgelt, lõpuks otsustab NATO raketikaitsesüsteemi üle NATO. Aga milles ministrid leppisid sel kohtumisel kokku, oli algatada dialoog Venemaaga raketikaitsesüsteemi arendamiseks,» märkis peasekretär Tallinnas hotell Olümpias peetud pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles