Kuurortlinn Kuressaare unistab 170. juubelil spaade uuest tõusust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare supelsaksad 1930. aastatel.
Kuressaare supelsaksad 1930. aastatel. Foto: Kuressaare linnavalitsus

Kuressaare pühitseb tänavu 170. aasta juubelit kuurortlinnana, kuid peomeeleolu varjutab Saaremaa seitsme spaa kehvavõitu majandusseis, mida loodetakse parandada õhusildadega.

End Eesti puhkusepealinnaks pidaval Kuressaarel on sel aastal põhjust tähistada, sest möödub 170 aastat ajast, mil kohalik puusepp Jakob Weise ehitas 1840. aastal Kuressaarde esimese mudaravila, millele 1876. aastal järgnes teine ning 1883. aastal kolmaski mudasuplusasutus.

Kaasajal jätkab 15 000 elanikuga linnas vanu traditsioone seitse spaad, kuid kitsas majandusolukorras ei ole nende kõigi olukord sugugi kiita. «Kui ka suvi spaadele majandulikku edu tooks, oleks seegi linna üks tähtsündmusi,» tõdes Kuressaare kultuurinõunik Heli Jalakas, vastates küsimusele juubeliaasta tähtsündmustest.

Spaakonverents

Kõigest hoolimata peetakse kolmapäeval Kuressaares üsna esinduslikku spaaturismi konverentsi ja mõeldakse, kuidas inimesi taas ajaloolisse kuurortisse puhkama meelitada.

«Liiga palju? Pole nõus. Pealegi seitse on õnnenumber,» vastas Kuressaare linnapea Urve Tiidus küsimusele, kas spaasid pole sellise väikese linna kohta ehk liiga palju. «Spaad ehitatakse sinna, kus on turg ja traditsioonid. Kuressaarel on 170-aastane traditsioon mudaravi-ja puhkusekeskusena.» Ta möönid, et viimase viie aastaga on võib-olla turg pisut täis saanud, kuid see peakski sundima ettevõtteid pingutama nii teenuste kvaliteedi ja mitmekesisuse kui hinnapoliitikaga.

Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja, turismi peaspetsialist Karmen Paju ütles, et Saare maakonna majutusasutustes on hinnatase tarbija hinnatundlikkuse tõttu langenud 2005. aasta tasemele. «Lahenduseks ei ole siiski hindade jätkuv alandamine, vaid innovatiivne tootearendus - pakkudes lisaväärtust, mis eristab teenusepakkujat konkurentidest,» selgitas Paju.

Õhusild naabrite juurde

Lisaks uute toodetega üritavad Kuressaare spaad Paju sõnul inimesi kohale meelitada läbi õhuvärava. Aprilli lõpust saab Estonian Airi pardal lennata Kuressaarest Stockholmi. Mais alustab Kuressaare ja erinevate Soome linnade vahel tellimusreisidega Soome reisibüroo Matka-Vekka OY. Alates maist alustab Grand Rose SPA Hotell ja Viimsi Spa Tervis tšarterlendudega Tallinn-St.Peterburg-Kuressaare -St.Peterburg-Tallinn liinil, et esmakordselt lennutada mugavalt kohale ka idanaabrid.

Küsimusele, mis on Kuressaare eelis kahe teise ravimuda poolest kuulsa mereäärse linna Haapsalu ja Pärnu ees, vastas linnapea Urve Tiidus: «Kuressaarel on see saareline võlu, millega Haapsalu ja Pärnu kuidagi hoobelda ei saa. Aega ja raha kulub Kuressaarde sõiduks pisut rohkem, kuid kohale jõudes sattute nagu vanajumala selja taha. Ma ei kavatsegi tagasihoidlikku mängida, vaid ütlen - Kuressaare on nendest kolmest parim koht puhkamiseks.»

Kärbitud eelarve

Juubelikavast leiab suve jooksul hulga üritusi, mille seas on tähtsamad juba mainitud konverents «Mudakuurordist puhkusepealinnaks», pidulik supelhooaja avamine, ajaloonäitus «Kuressaare - supelsakste paradiis», traditsioonilised ooperipäevad jne. «Kõik juubeliettevõtmised on teinud läbi mõningase kärpe. Tugevamini on ehk kannatada saanud teatraliseeritud etendus ja ka linnakujunduses peame miinimumvahenditega hakkama saama,» rääkis kultuurinõunik Heli Jalakas, kelle sõnul vähenes juubeliprogrammi eelarve esialgselt rohkem kui 250 tuhandelt 120 tuhandele kroonile.

Esmaspäeval, 3. mail algab aga Kuressaare sünnipäeva nädala tähistamine. 8. mail möödub Kuressaare esmamainimisest 447 aastat. Sünnipäevanädal on tänavu just kuurorditeemale orienteeritud.

Saaremaa ravimuda eripära:

Saaremaal pakutavates mudavannides on tegemist Mullutu-Suurlahe väävelvesiniku ja orgaaniliste ainete rikka ideaalse vannimudaga. Sellega ravitakse eelkõige kroonilisi liigesepõletikke, lihasluukonna ja närvisüsteemi haigusi, kroonilisi naistehaigusi ja eesnäärmepõletikke, mõningaid veresoonkonna haigusi. Ka stressi ja ülepinget sunnib muda taanduma. Kuna Saaremaa ravimuda on oma koostiselt mujal leiduvast vähem savine ja mähistes ei püsi, tehakse sellest patsientidele üld-mudavanne. Lisaks ravimudale on Kuressaarel ka omanimelised mineraalveed.  

Allikas: Postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles