Aruanne: riik oleks pidanud Tsirkuse tuuri libameeleavalduse keelama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Viikna tsirkus
Lauri Viikna tsirkus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Inimõiguste keskuse aruandes leitakse, et kohalik omavalitsus oleks pidanud mullu keelama Tsirkuse Tuuri korraldajate libameeleavaldused, millega takistati loomakaitsjatel korraldada oma koosolekuid tsirkuse toimumispaikades.

2008. ja 2009. aastal registreeris Tsirkuse Tuuri toimumispaikades loomakaitsjate korraldatud meeleavaldustest tüdinud tuuri produtsent Lauri Viikna tsirkuseetenduste ajaks taimede huve kaitsvad avalikud koosolekud. Sellega takistas ta teiste koosolekute samaaegset korraldamist.

«Tsirkuse Tuuriga seotud isikud, kes pseudodemonstratsiooni taga olid, kuritarvitasid oma õigusi ja vabadusi,» järeldasid inimõiguslased oma värskes aruandes. «Nad lasid registreerida avaliku koosoleku taimede kaitseks mitte selleks, et avalikku koosolekut korraldada, vaid, et takistada loomakaitsjaid avalikku koosolekut korraldamast.»

Seda kinnitasid korraldajad ise ka korduvalt meedias. «Kuna meil on kõnealune üritus juba tsirkusetuuri juurde registreeritud, siis see tähendab, et keegi teine ei saa enam samal ajal 300 meetri raadiuses oma koosolekut pidada,» selgitas toona Viikna Postimees.ee'le.

«Saades teada Tsirkuse Tuuriga seotud isikute tagamõttest, oleks riik pidanud kohe midagi ette võtma,» leitakse aruandes ja leitakse, et kohalik omavalitsus jättis sel puhul talle põhiseadusega antud kohustuse täitmata, kohaldades seadust ainult automaatselt. Seega piirati loomakaitsjate õigust soovitud meeleavaldust korraldada.

Aruandes «Inimõigused Eestis 2008-2009» märgitakse, et seadus kohustab riiki ja kohalikku omavalitsust isikute õigusi ja vabadusi tagama ning tegutsema ka muuhulgas selle nimel, et teised isikud ei saaks sellesse sekkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles