Itaaliale ei meeldi venevastane koalitsioon euroliidus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia välisminister Franco Frattini.
Itaalia välisminister Franco Frattini. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia välisminister Franco Frattini hoiatas venevastase koalitsiooni tekkimise eest Euroopa Liidu liikmesmaade seas seoses Lõuna-Osseetia konfliktiga, mis tema hinnangul oleks kahjulik Euroopale.

 

Frattini tõdes intervjuus ajalehele La Stampa, et selline blokisisene rühm võib tekkida juhul, kui kriisi asjus otsustatakse kokku kutsuda erakorraline ülemkogu, vahendas AFP. «Me oleme selles küsimuses Putinile lähedal,» lisas ta.

Venemaa peaministri Vladimir Putiniga sõbralikes suhetes olev Itaalia peaminister Silvio Berlusconi loodab samas meedia andmetel hakata mängima tähtsat vahendajarolli ELi suhetes Moskvaga.

Euroopa Liidu välisministrid kohtuvad homme kriisinõupidamisel Brüsselis, et leppida kokku bloki vastuses konfliktile Gruusias.

Poola on muu hulgas esitanud palve korraldada olukorra arutamiseks ka erakorraline ELi Ülemkogu, mis tooks kokku kõigi liikmesmaade peaministrid ja Euroopa Komisjoni presidendi.

Frattini hinnangul tähendaks selle palve toetamine liikumist Venemaa hukkamõistu suunas, ent see oleks tema sõnul negatiivne kogu Euroopale.

Itaalia välisminister hoiatas, et euroliit ei tohiks killustada ennast väikesteks gruppideks, kui see soovib säilitada mingigi kaalukusega poliitilist rolli USA ja Venemaa vahel.

Frattini sõnul peaks ka venelased aru saama, et Gruusia separatistlikes provintside rahuvalvemissioon, mis on praegu usaldatud täielikult selle riigi relvajõududele, peaks tulema arutusele rahvusvahelisel tasandil.

Samas muutus ta ettevaatlikuks, kui esitati küsimus, kas ka Itaalia oleks valmis saatma oma rahuvägesid Abhaasiasse või Lõuna-Osseetiasse. Tema sõnul ollakse valmis seda kaaluma, kuid vastav ettepanek tehakse, ent praegu olevat veel liiga palju agasid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles