Sofi Oksanen saab siiski kutse Peterburi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen.
Sofi Oksanen. Foto: Arhiiv.

Soome peakonsul Peterburis teatas, et eesti juurtega kirjanik Sofi Oksanen on teretulnud osalema detsembris toimuval soome-vene luuleõhtul, ehkki veel eelmisel nädalal peeti teda sinna ebasobivaks isikuks.

Helsingin Sanomat kirjutas täna, et teravalt nõukogude korda kritiseerinud naiskirjaniku üritusele lubamise taga on välisminister Alexander Stubbi kiri peakonsulaati.

«Mõistagi teeme me nii, nagu minister soovib,» ütles selle peale peakonsul Olli Perheentupa. Ta lisas, et edasi peetakse läbirääkimisi kirjanike sõnavabadust kaitsva Soome PEN-klubiga, mis korraldab luuleõhtut koostöös diplomaatilise esindusega.

Oksanen pole veel ametlikku kutset saanud, kuid ta kinnitas oma valmisolekut Venemaale sõita. Ta oli rõõmus välisministri toe üle, ehkki pidas juhtumit siiski murettekitavaks. «Muidugi on see kahetsusväärne, et ametnikud harrastavad nii eeltsensuuri,» nentis kirjanik.

Soomes puhkes eelmisel nädalal skandaal, kui sama ajaleht kirjutas, et peakonsulaat ei taha Oksaneni luuleõhtule, mille taga paljude hinnangul olid poliitilised kaalutlused. Konsulaadist lükati sellised süüdistused küll tagasi, ent seejärel sekkus küsimusse ka Stubb isiklikult.

Perheentupa keeldus kommenteerimast välisministri väljaütlemisi, kuid viitas sellele, et ettevalmistuste ajal esineb ametnike ja ministri vahel ikka erinevaid nägemusi ning viimase oma jääb siis lõpuks tavaliselt peale.

Oksaneni värskeim romaan «Puhastus» käsitleb kriitiliselt nõukogude okupatsiooni Eestis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles