Virtuaalmuuseumi idee autor jäeti projektist välja

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaba aega leiutamisega sisustav mees tuli paar aastat tagasi mõttele luua talumeeste leiutistest virtuaalmuuseum, kuid selle idee töösse võtnud lahke metseen jättis autori enda peagi projektist välja.

Aavo Murutalu leidis oma ideele toetaja ärinaises Virve Roosimäes, kes oskas PRIA-lt saada projektile ka pool miljonit krooni stardiraha. Peagi avab internetis uksed ainulaadne innovatsioonimuuseum - Maarahva leiutistekoda, kuid paraku ilma ideeautori osaluseta, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

Murutalu sõnul tuli tal mõni aasta tagasi idee näidata netikeskkonnas võimalikult laia skaalaga ekspositsiooni asjadest, mida inimesed on oma talutöö hõlbustamiseks loonud. «Leiutamine on paha sõna, parem on öelda asjadest, mis inimesed oma kätega oma põlve otsas on valmistanud,» tõdes Murutalu.

Murutalu leppis lahke metseeniga kokku, et tema juhib projekti ning finantseerib seda Virve Roosimägi MTÜ. Juba mullu augustis saadi PRIA programmist LEADER ligi 500 000 krooni suurune stardikapital. Töö läks lahti ning peagi avatav muuseum sisaldab esialgu Tapa, Vihula, Kadrina ja Ambla valla leiutisi.

Ühel hetkel jäeti Murutalu aga projektist välja, mistõttu mees süüdistab nüüd Roosimäge oma idee varguses. «Tagantjärgi võib öelda, et see oli ettekavatsetud pettus. Minu meelest on tegemist kolme asjaga: auahnus, rahaahnus ja edutaotlus. Kogu aeg ei saa ju edukas olla, aga kui tahtmine on, siis vahendeid valimata see siiski õnnestub,» nentis Murutalu.

Roosimägi sõnul jäeti Murutalu projektist välja, kuna ta lihtsalt ei kvalifitseerunud projektijuhina. «Meie juhatus võttis vastu otsuse ja kinnitas projektijuhile tingimused. Eelkõige olid selleks inglise, vene ja eesti keele oskus ning eelnev projektijuhtimise kogemus ja kõrgharidus,» märkis Roosimägi.

Roosimägi kinnitusel olid nõudmised projektijuhile kõrged, kuna projekt oli mõeldud ka Eesti reklaamimiseks väljaspool. «Nagu Tõnu Õnnepalu ütles kunagi, et idee on väärt viis senti pang, kui seda ei realiseerita,» ütles Roosimägi.

Roosimägi sõnul üritas ta Murutalu projektis hoida ja toetada, kuid too ei saanud tööga hakkama. Samas oli vastutus juba nelja valla eest võetud, tähtaeg oli ees ning lisaks PRIA toetusele oli ärinaine ka oma raha muuseumiprojektile alla pannud. Murutalu käe all projekt aga paigast ei liikunud, tõdes ärinaine.

Kuigi Roosimägi pakkus mehele võimalust olla projektis andmekogujana, siis Murutalu seda pakkumist vastu ei võtnud. «Kuidas ma pean hakkama temaga edasi töötama, kui mulle on nuga selga löödud,» nentis Murutalu.

Murutalu on südamest pettunud, sest ta on muuseumi tarvis eksponaate otsinud juba alates 1997. aastast, kui ta tegi lühifilmi ühe naabrimehe nutikatest leiutistest metsatööl. Murutalu ehe amatöörfilm sai toona kiita isegi ajalehes Sirp.

Enne muuseumiprojektist vallandamist oli Murutalu läbi sõitnud hulga maakondi ning otsinud välja suure portsu külameeste nupukaid leiutisi virtuaalmuuseumisse, mille ta ise leiutas, kuid mis talt käest võeti.

«Ma ei ole seda Aavo Murutalu põhimõtteliselt kõrvale heitnud, vaid ta oma egos ise tegi seda. Ta peab ikka ise väga selgelt mõtlema, et kuidas ikka asjad täpselt olid ja kui palju me tegelikult koos oleme nendest teemadest rääkinud ja arutlenud,» nentis Roosimägi.

Kuigi mõlemad pooled on solvunud, on ärinaine siiski igal pool alati tunnustavalt märkinud, et just Jäneda mees Aavo Murutalu on muuseumiidee autor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles