Palee, kus Kleopatra võrgutas Marcus Antoniuse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleopatra paleest leitud kivitaldrikud
Kleopatra paleest leitud kivitaldrikud Foto: SCANPIX

Allveearheoloogid uurivad Egiptuses Aleksandria juures vee alla vajunud palee- ja templikompleksi jäänuseid.

Arheoloogid sukeldusid eile uurima paleed, kus Kleopatra, viimane Ptolemaioste soost Vana-Egiptuse valitseja, võrgutas Rooma kindrali Marcus Antoniuse ning kus Kleopatra hiljem enesetapu tegi, kirjutab Discovery News.

Arheoloogid kasutavad Aleksandria kunagise Portus Magnuse hiilguse uurimisel tänapäeva tehnoloogiat ning kontrollivad leide iidsete Kreeka ajaloolaste ja geograafide andmete abil.

Kleopatra paleed hakkas 1990. aastate alguses uurima Prantsuse allveearheoloog Franck Goddio. Uurimine oli ja on siiani vee sogasuse tõttu raskendatud.

Kuid siiski on leitud üsna palju asju alates müntidest kuni suurte graniitkujudeni. Kõige tähtsamaks leiuks oli aga vee alla maetud ehitistekompleks, kaasa arvatud tempel.

Kui maailmas on paljud arheoloogiliselt tähtsad paigad hävinenud inimkäe läbi, siis Aleksandrias olnud niinimetatud kuningliku kvartali hävitasid loodusjõud.

Goddio tiim loodab saada uut informatsiooni Egiptuse valitsejanna ja Rooma kindrali dramaatilise elu kohta. Uuritakse ka niinimetatud Timoniumi, mille Marcus Antonius lasi ehitada enda puhkepaigaks, kuid enne selle valmimist tegi ta enesetapu.

Varasemal sukeldumisel leiti hiiglaslik kivipea, mis arvatakse kujutavat Kleopatra ja ta varasema kallima, Rooma riigijuhi Julius Caesari poega Cesarioni. Veel on leitud kaks sfinksi, millest üks võib kujutada Kleopatra isa, vaarao Ptolemaios XII.

Kleopatra palee lähistel asus kunagi Isise tempel. Sellest paljastus suur kvartsiidist kiviblokk, millel oli graveeritud vaarao Seti I kuju.

«Avastasime mitmeid iidsete vaaraode linnast Heliopolisest, tänapäeva Kairost Aleksandriasse toodud asju. Kõik see viitab, et Ptolemaiose soost valitsejad kasutasid oma lossi ja templite ehitamiseks varasemate valitsejate ehitiste jäänuseid,» selgitasid arheoloogid.

Kleopatra VII (jaanuar 69 – 12. august 30 eKr) oli hellenistliku Egiptuse viimane valitseja aastatel 51–30 eKr.

Kleopatra oli Ptolemaios XII tütar ning Ptolemaios XIII ja Ptolemaios XIV õde-abikaasa. 55 – 51 eKr oli ta isa kaasvalitseja. Vendadega tal lapsi ei olnud, kuid suhtest Rooma väejuhi ja riigimehe Julius Caesariga sündis Kleopatral poeg Caesarion.

Hiljem abiellus Kleopatra Rooma väejuhi Marcus Antoniusega, aga kui too uuelt Rooma valitsejalt Octavianuselt lüüa sai, tegid Kleopatra ja Marcus Antonius enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles