Suri väliseesti ettevõtja Lembit Soots

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aastal sai Lembit Soots president Rüütlilt teenetemärgi.
2006. aastal sai Lembit Soots president Rüütlilt teenetemärgi. Foto: Peeter Langovits

Teisipäeval suri 87. eluaastal väliseesti ettevõtja Lembit Soots, kes sai Eestis tuntuks 1990ndatel Tallinna lähedal toitlustusäriga tegeledes.

Soots oli Kanada pagulane ja hilisem eesti talupidaja, tubli insener, põllumees ja kunstnik, kirjutab Eesti Elu.

Tema ärasaatmine toimub pühapäeval kodutalust ja ta maetakse Karksi-Nuia kalmistule.

Soots sündis Karksi lähedal taluperemehe pojana ning põgenes 1944. aastal Rootsi, kus lõpetas tehnikainstituudi teede- ja sadamaehituse alal. 1951. aastal asus ta elama Kanadasse, kus asus tööle ehitus- ja projekteerimisfirmas joonestaja ja disainerina.

Peagi asutas ta telkide valmistamise firma, mis kasvas küllaltki suureks. Pärast telgifirma osaluse müümist asus Soots õppima kunsti. Ta lõpetas Toronto kunstiinstituudi ning Toronto ülikooli kunstiteaduse alal. Seejärel tegutses kunstnikuna kuni 1990ndate alguseni.

1980. aastate teisel poolel asutas Lembit muinsuskaitseseltsi osakondi Torontos, Vancouveris, Montrealis, New Yorgis, Londonis.

1990ndatel tegeles Lembit toitlustusäriga Tallinna lähedal ja alates 1993. aastast põllumajandusega Leeli talus Karksi lähedal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles