Dmitri Medvedev: nafta kõrge hind on Venemaa jaoks katastroof

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev
Vene president Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

President Dmitri Medvedev rääkis kohtumisel võimupartei Ühtne Venemaa esindajatega, et toornafta kõrge hind takistab Venemaa moderniseerimist.


«Kui otse välja öelda, siis 140 dollarit barreli eest on Venemaa jaoks katastroof, mis hävitab kõik arengustiimulid,» märkis riigipea Interfaxi vahendusel.

Praegu maksab toornafta WTI barrel juunilepingutes ligi 70 dollarit. Kogu kevade jooksul on see liikunud valdavalt 70-85 dollari vahemikus. Barrel maksis 140 dollarit 2008. aasta suvel, kui hinnad kerkisid kõigi aegade rekordini.

Kõrgetelt naftahindadelt laekub Vene riigikassasse lisaraha. Sel sajandil on see võimaldanud peaaegu igal aastal koostada eelarve ülejäägiga ja paigutada osa rahast reservfond ning riiklikku heaolufondi. Kui nafta hind langes, siis neist fondidest võeti raha eelarvepuudujäägi katmiseks.

Samas on korduvalt räägitud sellest, et nafta müügist saadud raha sissevool võib pärssida vajalikke reforme, kuna juhid pole pidanud tekkinud oludes muudatusi tegema.

Varem on mitu riiki, kelle majandus sõltub naftaekspordist, avalikustanud, et ideaalseks barreli hinnaks on 70-80 dollarit.

Eelmise aasta suvel ütles Vene asepeaminister Igor Setšin, et Venemaa jaoks on hea, kui barreli hind püsib ülalpool 75 dollari piiri.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles