Soome ekspeaminister Lipponen läks Nord Streami teenistusse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen ja tollane parlamendispiiker Paavo Lipponen viie aasta eest (2003) tehtud fotol.
Soome president Tarja Halonen ja tollane parlamendispiiker Paavo Lipponen viie aasta eest (2003) tehtud fotol. Foto: SCANPIX.

Soome endine peaminister ja sotsiaaldemokraatide juht Paavo Lipponen hakkab nõustama rahvusvahelist konsortsiumi Nord Stream, et aidata veenda põhjanaabrite otsustajaid Läänemere põhja rajatava gaasitoru vajalikkuses ning kiirendada projektile vajalike keskkonnalubade hankimist.

Helsingin Sanomate andmetel on ekspeaminister sõlminud Venemaa riikliku energiagigandi Gazpromi kontrolli all oleva ettevõttega konsultatsioonilepingu. Selleks olevat ta eelnevalt saanud loa ka Soome praeguselt peaministrilt ja presidendilt.

Soome endine juhtpoliitik toonitas, et ta tegemist ei ole töölepinguga, vaid nõustamiskokkuleppega, mille alusel ta tegutseb omamoodi sõltumatu kontaktisikuna kahe poole vahel, toimetades Nord Streami juhtide nägemusi Soome ametnikele ning ka Soome otsustajate seisukohti Nord Streamile.

Lipponen läks enda sõnul konsortsiumi teenistusse sellepärast, et ta peab Läänemere gaasitoru toetust väärivaks Venemaa ja Euroopa Liidu ühisprojektiks. Ta usub, et gaas hakkab selle kaudu läände liikuma juba aastal 2011.

Soome ekspeaminister tunnistas, et ta leppis nõustamise osas kokku umbes kuu aja eest Berliinis, kus ta kohtus Nord Streami tegevjuhi Matthias Warningi ja aktsionäride nõukogu esimehe Gerhard Schröderiga, kes teda olevat selleks palunud.

Leping on tähtajaline ning vältab ühe aasta.  Lipponen ei avalikustanud talle nõustamise eest makstavat tasu, kuid märkis, et see vastab rahvusvahelise taseme konsultandi tasule. «Suuremaidki on nähtud,» lisas ta.

Lipponen ei näe midagi kahtlast selles, et ta endise peaministrina tugevalt politiseeritud ja palju vaidlusi tekitanud gaasitoruprojekti teenistusse. Tema sõnul on ka varem poliitikud erinevates sarnastes tegevustes osalenud. Samuti meenutas ta, et tema valitsusjuhi aeg lõppes juba viis aastat tagasi.

Euroopa Liidus ja eriti ühenduse parlamendis on Läänemere gaasijuhtme projekt tekitanud palju pingeid ja kahtlusi nii poliitiliste kui ka keskkonnaalaste riskide tõttu. Kõige suuremat vastumeelt on üles näidatud Baltimaades ja Poolas, millest merealuse gaasitoruga ümber tahetakse minna.

Lipponen kinnitas aga, et toetas gaasijuhtme merre paigutamist jõuliselt juba peaministriks olles ning tema seisukoht selles osas ei ole muutunud. Tema hinnangul tuleb projekti käsitelda keskkonna seisukohast ning mitte siduda sellega muid küsimusi, sest siis ei tuleks nõudmistele enam lõppu.

Soome ekspeaminister rääkis, et talle pakuti kohta ka konsortsiumi juhatuses, kuid see oleks tähendanud liiga suurt töö hulka, milleks praegu ei jätkuvat aega. Lipponeni põhitöö on tema enda sõnul praegu memuaaride kirjutamine.  Lisaks nõustab ta praegu ka energiakompaniid Pohjolan Voima.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles