ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes erakorralisele istungile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailm mõistis Iisraeli rünnaku abilaevadele hukka.
Maailm mõistis Iisraeli rünnaku abilaevadele hukka. Foto: AP/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes erakorralisele kohtumisele, et arutada Iisraeli sõjaväe ja Gaza sektorisse suundunud abikonvoi vahel aset leidnud intsidenti.

New Yorgis asuvas maailmaorganisatsiooni peakorteris suletud uste taga jätkuv Julgeolekunõukogu kohtumine kutsuti kokku Türgi soovil, kelle välisminister Ahmet Davutoglu nimetas Iisraeli teguviisi riiklikuks mõrvaks ning võrdles seda piraatluse ja bandiitlusega, vahendas BBC.

Kõige karmimalt reageeris intsidendile just Türgi, mille välisministri sõnul peab Iisrael kohe vabandama. Iisraeli rünnaku mõistsid hukka ka Julgeolekunõukogu vetoõigusega alalised liikmed Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina. Iisraeli lähim liitlane rahvusvahelisel areenil Ameerika Ühendriigid on avaldanud juhtunu üle muret, kuid rõhutanud, et juhtunu asjaolud on veel ebaselged.

Diplomaatide sõnul näeb esialgse resolutsiooni kava ette Iisraeli haarangu hukkamõistmist ja juhtunu rahvusvahelist uurimist. Ka nõutakse konvoeeritud kuue abilaeva kohest vabastamist. Väidetavalt on osa aktiviste vahistatud, kuna nad keeldusid oma isikut avalikustamast.

Iisraeli saadik maailmaorganisatsiooni juures jäi kindlaks juudiriigi seisukoha juurde, mille kohaselt olid sõdurid sunnitud end enesekaitseks kaitsma, kuna laevale saabunud Iisraeli väed võeti vastu äärmusliku vägivallaga. Laeval viibinud Palestiina toetajad on seda eitanud.

«See flotill oli kõike muud kui humanitaarmissioon,» lisas Iisraeli asesaadik ÜRO juures Daniel Carmon, kelle sõnul kasutasid aktivistid Mavi Marmara nimelisele laevale saabunud juudiriigi sõdurite vastu nuge, keppe ja muid relvi. Iisraeli julgeolekuallikate sõnul tekkis konflikt vaid Mavi Marmaral olnud Türgi äärmusislamistliku IHH toetajatega.

Laeval viibinud Palestiina toetajate sõnul avasid sõdurid tule ilma eelneva provokatsioonita. Viga saanud aktivistid viidi Iisraeli haiglatesse. Sajad ülejäänud kinnipeetud eskorditi Iisraeli sadamasse ja julgeolekutöötajad kuulavad neid üle. Hiljem ootab neid riigist väljasaatmine. Erandiks on aga need, keda kahtlustatakse vägivallas osalemises.

Iisraeli teatel pakkusid nad laevastikule korduvalt võimalust Ashdodi sadamasse randumiseks ja saadetise viimiseks Gazasse seaduslikke teid pidi. Laeva pardal oli umbes 10 000 tonni humanitaarabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles