Toompea ja linnavalitsuse ammune vastasseis hoogustub

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Toompea näikse üha pingsamalt jälgivat all-linnas toimuvat ning on valmis seadusemuudatustega pealinna elu tüürima.


Heitlus linna- ja riigivõimu vahel on käinud vahelduva eduga ja loomulikult sõltuvalt sellest, kas valitsejad on ühte meelt või koguni ühest erakonnast. Viimastel aastatel on lahing käinud erilise hooga.

Sel nädalal lahvatas hõõgumine leegiks, kui Toompea esitas eelnõu, mis võtab omavalitsustelt õiguse uuest aastast müügi- ja paadimaksu koguda. .

Peaminister Andrus Ansip sõnas esmaspäeval riigikogu infotunnis, et ei näe midagi halba selles, et riik piirab omavalitsuste õigust ise otsustada, kui sellega võetakse neilt võimalus inimestele ülekohut teha.

Tüli on aga eriti inetuks läinud, tõdes viimased kaheksa kuud koalitsiooni kuulunud sotsiaaldemokraat Jaak Juske.

Arvamused

Andrus Ansip:
«Kui keegi teeb ülekohut, tuleb sekkuda.»


Reformierakond on liberaalne erakond, aga liberaalne maailmavaade ei ole kunagi pidanud loomulikuks, et üks suur võib väiksemaid koorida. Kui Tallinn tahab müügimaksu rakendada selliselt, et hakkab vaesemaid Eesti kohalikke omavalitsusi koorima ja koondab maksuraha veelgi enamal määral Tallinna, tuleb sellele vastu seista.

Kui Tallinn kavatseb müügimaksu rakendada nii, et ei ettevõtjatel ega tarbijatel pole mingit arusaamist, mis on maksustatud ja mis pole, siis sellist maksu ei saa üks vastutustundega seadusandja endale lubada. Taoline müügimaks on kurjast ja tuleb kaotada.
-------------------
Ivar Tallo:
«Erakonda eelistatakse inimestele.»


On kahetsusväärne, et on tekkinud vastasseis, mis erakonnapoliitiliselt erinevad võimutasandid tülli ajab. Eesti poliitikas on liiga palju erakondlikkust ja see ei ole kellelegi hea. Probleem tundub olevat selles, et on võetud ülemvõim nii riikliku kui kohaliku tasandi tegelike otsuste osas. Otsused tuleb langetada kõikide inimeste huvides.

Riigi ja omavalitsuse vastuolu on tõsine probleem. Euroopas räägitakse, kuidas siin järjest rohkem võimu allapoole laiali jagatakse, kuid tegelikus elus kontsentreeritakse võimu. Ja kui seda tehakse nii, et ohustatakse omavalitsustasandi iseseisvust, ei ole selles midagi head.»
--------------------------
Jaak Juske:
«Nii vastikut kodusõda ei mäletagi.»


Vastasseis linna ja riigi vahel läks teravaks kohe, kui linnapeaks oli Edgar Savisaar ja peaministriks Andrus Ansip. Tegelikult on ragistamist olnud kogu aeg, aga nii vastikut kodusõda kui viimastel aastatel annab ikka meenutada.

Paadi- ja müügimaksu kaotamise osas ei vasta tõele paremerakondade väide, et Tallinn pole oma kulutusi kärpinud. Pealinna eelarvet on tõmmatud koomale enam kui miljardi krooni võrra. Niigi juba suure eelarveaugu täitmiseks olime aga sunnitud minema kahe uue kohaliku maksu kehtestamise teed. Seda enam, et valitsus soovitas seda omavalitsustel teha..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles