India kohus mõistis kümneid tuhandeid tapnud gaasilekke põhjustajad vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaliselt pimedaks jäänud gaasiõnnetuse ohver Bhopalis.
Osaliselt pimedaks jäänud gaasiõnnetuse ohver Bhopalis. Foto: SCANPIX

India kohus mõistis kaheks aastaks vangi firmajuhid, keda süüdistatakse maailma jubedaimaks tööstuskatastroofiks peetavas Bhopali gaasilekkes, mis mürgitas 25 aastat tagasi kümneid tuhandeid inimesi. Madhya Pradeshi provintsi pealinnas Bhopalis asuvas kohtus loeti täna süüdimõistev otsus ette seitsmele inimesele, vahendas uudisteagentuur AFP.

1984. aasta 3. detsembril lekkis USA firmale Union Carbide kuuluvast pestitsiiditehasest Bhopalis ümbruskonda mürkgaasi, mis tappis tuhandeid, mürgitas tuhandeid ja saastas kogu ümbruskonna. Suur osa sellest gaasist oli eriti mürgine metüülisotsüanaat.

Nüüd mõisteti ettevõtte kohalikud juhid hooletuses süüdi, nende hulgas ka Union Carbide’i India allüksuse kunagine juht. Kõik nad mõisteti kaheks aastaks vangi ja nad peavad tasuma 100 000 ruupiase trahvi (umbes 25 000 krooni). Lisaks mõisteti trahv ka Union Carbide India Limited'ile.

Ohvrid ja inimõiguslased nimetasid karistust liiga leebeks. «Oleme oodanud 25 aastat ja nüüd pärast kaht tundi täna hommikul lasti need mehed praktiliselt vabaks,» ütles Savitiri Mahe, kes seisis tänaval oma gaasimürgitusse surnud tütre pildiga. Kohtuhoone ees oli palju protestijaid.

Firmajuhte süüdistati algselt kuritahtlikus tapmises, kuid ohvrite meelepahaks muudeti see süüdistus 1996. aastal ülemkohtus hooletuse põhjustatud surmaks, mille eest ongi maksimaalseks karistuseks kaks aastat vangistust.

Süüdistuse väitel oli tehases ehitusvigu ja sealsed töömeetodid olid ebaturvalised;  juhtkond oli sellest teadlik, kuid ignoreeris neid äripõhjustel.

Üks süüdistatuist oli ka Warren Anderson, ameeriklasest tollane Union Carbide’i emafirma juht, kuid teda kohtuotsuses ei mainita. India on 1993. aastast saadik USA-lt ebaõnnestunult taotlenud Andersoni välja andmist.

Union Carbide osteti 1999. aastal Dow Chemicali poolt üles. Viimase väitel on kõik õnnetusega seotud kohustused kaetud 470 miljoni dollarilise India valitsusega tehtud kohtuvälise kokkuleppega 1989. aastal.Lisaks on Dow Chemical arvamusel, et Union Carbide’i emafirma juhid ei ole õnnetuse eest vastutavad ega pea India kohtu ette ilmuma.

Esimese kolme päeva järel suri Bhopalis gaasilekke tõttu eri hinnangutel 3500-10 000 inimest. India meditsiiniuuringute  nõukogu lisab ohvrite arvule veel 25 000 , kes surid mürgituse järel hiljem.

Ellujäänud mäletavad, et gaasilekke tagajärjel läksid neil silmad pungi ning nad hakkasid oksendama. Paljud mäletavad tänavatel lamanud sadu surnuid.

1994. aasta järel kogutud andmete põhjal tehtud uuringu teatel on vähemalt 100 000 tehase lähedal elavat inimest krooniliselt haiged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles