Riigikogu ei toetanud seksi vanusepiiri tõstmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu lükkas kolmapäeval tagasi Eestimaa Roheliste algatatud eelnõu, mis oleks muutnud kriminaalkorras karistatavaks seksuaalvahekorra alla 16-aastaste noortega.

Õiguskomisjon tegi riigikogule ettepaneku karistusseadustiku muudatus esimesel lugemisel tagasi lükata, leides, et vanusepiiri muutmine vajaks senisest põhjalikumat analüüsi. Ettepaneku poolt oli 30 valdavalt koalitsiooniparteide ja vastu kolm roheliste fraktsiooni liiget.

Kui praegu saab täiskasvanuid kuni viieaastase vangistusega karistada alla 14-aastaste noortega vahekorda astumise ja nende kaasamise eest suguühendusest erineval viisil sugulise kire rahuldamisele, siis eelnõu oleks tõstnud lapseealise vastava vanusemäära 16 aastani.

Rohelised põhjendasid seadusemuudatust vajadusega kaitsta lapsi täiskasvanute eest, kes on ebatervete huvidega ja manipuleerivad teismeeas laste vähese seksuaalteadlikkusega, ning parandada laste vaimse ja füüsilise küpsuse kooskõla täiskasvanutega seksuaalsuhte alguseks.

«Praegu kehtiv vanuse alampiir 14 aastat ei arvesta selles eas lapse vähese sotsiaalse küpsusega käitumiseks ja otsustamiseks seksuaalteadlikust nõudvates olukordades,» märkisid nad ja lisasid, et kuigi alaealiste kriminaalvastutus algab 14. eluaastast, ei tähenda see, et samast vanusest peaks algama ka vastutus täiskasvanuga tekkida võivas seksuaalses suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles