Raport: Eesti-Läti suhteid takistavad stereotüübid

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti majandusajakirjaniku Anvar Samosti ja Läti välisministeeriumi büroojuhataja Andris Razānsi koostatud raport Eesti ja Läti koostööpotentsiaalist märgib, et vastastikuse usalduse tekkimist segavad asjatundmatud ja ülbed hoiakud.


Raporti autorid nendivad, et riikidevaheliste suhete arengut takistavad olulised vääritimõistmised ja stereotüübid. Läti on liialt paljude eestlaste jaoks kauge ja vahel ka negatiivne näide. Eesti on paljude lätlaste jaoks positiivne eeskuju, kuid seda teadmist on keeruline aktsepteerida emotsionaalse barjääri tõttu. Üldiselt on igapäevane vastastikune huvi üsna nõrk.

Teguritest, mis vastastikuse usalduse tekkimist ja sügavamat riikidevahelist koostööd takistavad, tuleb autorite hinnangul eelkõige nimetada nähtavalt erinevaid poliitilisi tavasid, asjatundmatuid, vahel isegi ülbeid hoiakuid ja erinevat pühendumist pikaajaliste eesmärkide saavutamisele. Isegi kui kahe riigi vahel on olemas selge strateegiline konsensus, kuidas arendada suhteid Venemaaga, kasutatakse selle rakendamiseks erinevaid meetodeid.

Veel leiavad Samost ja Razāns, et isiklikud igapäevased kontaktid Läti ja Eesti inimeste vahel ei ole piisavalt tihedad. Võrreldes näiteks Eesti ja Soome vaheliste suhetega, teatakse mõlemas ühiskonnas tegelikult vähe naaberriigi arengutest ja suundumustest.

Madonna kontsert tõi eelmise aasta augustis Eestisse ühe päeva jooksul 15 000 lätlast, mis on ilmselt suurim arv lätlasi, kes Eesti ajaloo jooksul korraga riiki on saabunud. Ent umbes sama palju soomlasi külastab Eestit ükskõik millisel suvepäeval. «Seetõttu valitseb riikide vahel praegu n-ö ametlik sõprus – me kordame ikka ja jälle, et lätlased ja eestlased on ajalooliselt väga lähedased, kuid ei tea tegelikult eriti palju naaberriigi hetkeseisu kohta ega usu eriti oma sarnasusse,» ütleb raport.

Raportist loe põhjalikumalt homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles