Lukas: valimisea alandamisel on rohkem tugevaid kui nõrku külgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine haridusminister Tõnis Lukas.
Endine haridusminister Tõnis Lukas. Foto: Toomas Huik

Ideel alandada Eestis valimisiga 16. eluaastani on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimehe ning haridus- ja teadusministri Tõnis Lukase hinnangul rohkem tugevaid, kui nõrku külgi.

«Arvestades seda, et demograafilisest pildist tulenevalt on Eesti keskmine valija mõne aja pärast üle 50-aastane või isegi vanem, siis on noortele ühiskonnaelu otsustavates küsimustes senisest suurema sõnaõiguse andmine väga oluline,» kinnitas Lukas Postimees.ee’le.

«See hoiaks ära kujunema hakanud tendentsi, mil noortega seotud teemad, k.a. haridusküsimused, hakkavad poliitikute eesmärgiseades jääma tulevikus teisejärguliseks, kuna eakad valijad ootavad pigem neile elulisi sõnumeid,» uskus minister.

«Ise eelistaksin vanematele nende laste eest valimistel hääle andmist, mis kindlasti tõstab noortele peredele oluliste laste hariduse ja eluoluga seotud teemade tähtsust poliitilistes otsustes. Aga ka 16-aastastele valimisõiguse andmine on pigem samm õiges suunas,» sõnas Lukas.

Ministri sõnul tuleks valimisea alandamisega alustada kohalikest valimistest. «See on ka loogiline, sest pikkade ettevalmistuste järel kiidab riigikogu järgmisel nädalal suure tõenäosusega heaks valitsuse poolt esitatud noorsootöö seaduse, mis tõstab kohalike noorte esinduskogude tähendust kohaliku omavalitsuste elu korraldamisel.»

Valimisea alandamise positiivsetest külgedest rääkides leidis Lukas, et noorte huvi ühiskonna asjade vastu ja osakaal otsustamisel tõusevad.

«Peamine oht oleks erakondade valimiskampaaniaaegne tormijooks koolidele, mida tuleb vältida. Igal juhul ei tohi lubada tasakaalustamata ja liiga massiivset kihutustööd koolides,» sõnas ta.

Kui Soome justiitsministri Tuija Braxi (Roheline Partei) praegune plaan läbi läheb, võivad Soomes kohalikel valimistel peatselt hääletuskastide juurde pääseda ka alaealised teismelised.

Alates 16. eluaastast noorte kohalikke omavalitsusi valima lubamise plusside ja miinuste uurimiseks moodustatud töögrupp andis hiljuti üle oma raporti. Valimisea langetamine oleks vaid üks 30 meetmest, mida Soome valitsus kavandab, et suurendada kodanike poliitilist aktiivsust.

Praegu on ainus Euroopa Liidu riik, kus kõigil valimistel juba alates 16. eluaastast osaleda saab, Austria. Seal alandati valimisiga 2007. aastal. 16-aastaselt saab valida veel näiteks ka Kuubal ja Brasiilias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles