Riigijuhid: kuriteod inimsuse vastu ei aegu

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinalipuna heisatud Eesti riigilipp.
Leinalipuna heisatud Eesti riigilipp. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip ja riigikogu spiiker Ene Ergma tegid täna ühisavalduse, milles mälestasid leinapäeval juuniküüditamise ohvreid.

«Täna meenutame neid süütuid inimesi, kes kuuskümmend üheksa aastat tagasi viidi kommunistliku väevõimuga oma kodudest külmale maale. Paljud ei näinud kodu enam kunagi,» seisis presidendi, peaministri ja riigikogu esimehe ühisavalduses.

«Täna mälestame ka kõiki teisi inimsusevastaste kuritegude ohvreid ja langetame pea kõigi ees, kes on kannatanud või jätnud elu totalitaarse ülekohtu käes. See on meie, kellele on antud õnn elada vabas ja iseseisvas Eesti Vabariigis, kohus ja südamest tulev soov.»

Riigijuhid tõdesid, et kuriteod inimsuse vastu ei aegu.

«Oleme teinud palju tööd selgitamaks välja karmi ajalootõde, ja see kõik on koos mälestuse hoidmisega ilmtingimata vajalik. Väikeriigi puhul on aga veelgi tähtsam – eluliselt tarvilik – oskus ajaloost õppida, see tähendab mõista, milline tähtsus on oma riigi ehitamisel, tema iseseisvuse kindlustamisel, turvalisuse tagamisel ja kindla tuleviku kujundamisel ning see pole mõeldav ilma toimivate rahvusvaheliste partnerlussuheteta, riigi avatuseta, tema geopoliitilise lõimituseta.»

«Seda mõistmist ei saa kanda aga keegi muu kui meie teiega, armsad kaaskodanikud. Seda mõistmist nõuavad meilt kõigilt ka viiekümne okupatsiooniaasta süütud ohvrid: sedalaadi kuriteod ei tohi enam mitte kunagi korduda. Siis jääb Eesti igavesti püsima.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles