Kriminaalpolitsei suuroperatsioon viis allilmajuhid trellide taha

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Politsei korraldas esmaspäeval viimaste aastate suurima operatsiooni organiseeritud kuritegevuse vastu Eestis. Selle kroonijuveeliks sai eestlaste kuritegeliku grupeeringu juhi Assar Pauluse arreteerimine.

Postimehe andmeil puudutas keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuuri pool aastat ettevalmistatud ja detailideni planeeritud erioperatsioon paarikümmet organiseeritud kuritegevusega seotud eestlast. Ehkki suur osa kinnipeetutest on kuritegelikus maailmas hästi tuntud ja kirju minevikuga tegelased, troonib arreteeritute nimekirja Assar Pauluse nimi.

Riigiprokuratuur kinnitusel andis kohus teisipäeval loa Paulus pikemaks ajaks vahi alla võtta. Teda kahtlustatakse kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja omavolis. Viimane kahtlustus tähendab tõenäoliselt seda, et uurimisorganeil on niinimetatud Pauluse asjas konkreetne kannatanu.

Pauluse ja tema lähikondsete arreteerimine on uurimisorganite viimaste aastate suurimaid võite organiseeritud kuritegevuse vastases võitluses. Enne konkreetsete uurimistoimingute alustamist kogus politsei Pauluse kohta operatiivinfot aastaid. Tõsi, lõpliku hinnangu asjadele annab siiski kohus.

Paulust peetakse siinse kuritegeliku maailma autoriteedilt teiseks meheks. Seda ühiskassat juhtiva «ristiisa» Nikolai Tarankovi järel. Seetõttu on Pauluse ja Tarankovi vahel tööalaselt ka soojad sõbrasuhted.

Erialalt maadlustreenerist Assar Paulusest sai allilmaautoriteet peale Linnuvabriku kuritegeliku grupeeringu juhi Kalev Kure palgamõrva 2005. aasta sügisel. Kurge ja Paulust eristavad juhtidena see, et esimene oli oma asju ajades rohkem nii-öelda eestlaste keskne, Paulus soostus koostööd tegema aga teistestki rahvustest kriminaalidega. Viimasel ajal ajas ta väidetavalt näiteks ühist asja tšetšeenide liidri Harun Dikajeviga.

Paulusel oli viimati politseiga probleeme 2006. aastal, kui teda kahtlustati mõnda aega meediaärimees Hans H. Luige lähedaste kodu süütamise tellimises. Süüdistust Paulusele siiski ei esitatud.

Paulust on aastaid saatnud nii-öelda heategija kuulsus. Ta juhtis Aruküla põhikogu hoolekogu tööd ja sai 2005. aastal Tallinna politseilt isegi tänukirja, sest võttis külma ilmaga oma autosse paljajalu kodunt põgenenud viieaastase poisi.

Paulus ja mitmed tema lähikondsed on aktiivsed Kaitseliidu liikmed. Postimehe andmeil on Pauluse juhtida koguni vabatahtliku organisatsiooni luurerühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles