Täna Postimehes: pereisast ajaloohuviline või pätipealik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assar Paulus 2005. aasta sügisel tapetud ärimehe ja väidetava allilmaliidri Kalev Kure matustel.
Assar Paulus 2005. aasta sügisel tapetud ärimehe ja väidetava allilmaliidri Kalev Kure matustel. Foto: Kroonika

Hea pereisa, ajaloohuviline ja suure õiglustundega kodumaa patrioot - kriminaalpolitsei operatiivinfot uskudes on just selline Eesti ühe mõjukaima allilmaliidri Assar Pauluse tegelik taust.

Kas Eesti organiseeritud kuritegevuse üks ristiisadest võib olla mees, kellele kaitseliit andis kuus aastat tagasi organisatsiooni tegevuses aktiivse osalemise eest teenetemärgi. Võimalik – 2008. aastal kaitseliidu ordeni saanute nimekirjas troonib Pärnumaa maleva liige, kapral Assar Paulus.

Teine, samavõrd antikriminaalne on Paulusele aasta tagasi Eesti Endiste Metsavendade Liidu antud aasta teo auhind. Selle eest, et Paulus rahastas segastel asjaoludel 1978. aastal hukkunud Eesti viimase metsavenna August Sabbe mälestusmärkide ja T-särkide valmistamist.

Lisades siia veel ajaloohuvist tingitud suure lugemuse, ühised supisöömised II maailmasõja veteranidega Sinimägedes, keskmisest suurema abivalmiduse, korraliku pereisa tausta ja avalikes andmebaasides nähtava Pauluse telefoninumbri, tundub kriminaalpolitsei väide mehe kõrgest positsioonist Eesti kuritegelikus maailmas ehk mõningase liialdusena.

Ometi on uurijail Pauluse suhtes ilmselt õigus. Viimased kümmekond aastat oma usaldusväärsuse toel järjekindlalt kuritegeliku maailma tippu kerkinud Pauluse positsioon võib küll olla teatud mõttes sundseis, kuid siinse kriminaalse maailma eestlaste sisuline liider on ta viimased kaheksa aastat olnud vaieldamatult.

Kes on Assar Paulus, kelle keskkriminaalpolitsei sel nädalal kuritegeliku ühenduse organiseerimise kahtlusega kinni pidas?

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles