Leedu ohvitseri sõnul ei ole võimalik riiki ootamatult rünnata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdurid ühisõppustel Poola ja Ukraina vägedega.
Leedu sõdurid ühisõppustel Poola ja Ukraina vägedega. Foto: SCANPIX

Leedu-vastase üllatusrünnaku korraldamine on olukorra pideva jälgimise tõttu võimatu, ütles sõjaväe väljaõppe- ja doktriini väejuhatuse ülem kolonel Danas Mockūnas.

Kolonel nimetas müüdiks juttu, et vaenulik sõjavägi on suuteline Leedut tunni või päeva jooksul okupeerima.

«See, et meie riiki on võimalik tunni ajaga okupeerida, on üks levinumaid stereotüüpe. See on põhimõtteliselt võimatu. Avalikkus võib end turvaliselt tunda, sest mis tahes selline operatsioon hõlmaks teatud tegusid, mille ettevalmistamist ei ole võimalik varjata,» ütles Mockūna reedel seimis tsiviilkaitse teemalisel arutelul.

«Operatsiooni läbiviimiseks tuleb liigutada vägesid, neid ümber paigutada. See hõlmab tohutuid ressursse, mida on vaja teatud asukohtadesse koondada. Kui tegemist on õppusega, on vaja laskemoona ning see saab tavaliselt õppuste käigus otsa. Me jälgime mitte ainult sõjalisi indikaatoreid, vaid ka poliitilisi, ühiskondlikke ja majanduslikke näitajaid. Probleem ei seisne millegi mahamagamises, vaid sellele õigeaegses reageerimises. Täieliku üllatuse faktor on välistatud,» ütles kõrge ohvitser.

Mockūnase sõnul on teine laialt levinud stereotüüp, et NATO ei kaitse Leedut. «Kui NATO keelduks alliansi liikme kaitsmisest, variseks kokku kogu süsteem,» sõnas ta.

«Ma usun, et keegi ei julgeks seda süsteemi hävitada. Praktilisi samme on astutud, mis tõestavad, et nad kavatsevad meid kaitsta. Vajaduse korral on võtta NATO plaanid, strateegiliste operatsioonide plaanid ning taktikalise tasandi plaanid. Kõigele on mõeldud. Meie piirkonna küsimust arutatakse regulaarselt,» ütles kolonel.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles