Kuusalu pastoraadihoone hävis tulekahjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harjumaal Kuusalus läks neljapäeva õhtul põlema arhitektuurimälestiste hulka kuuluva kiriku juures asuv pastoraadihoone, mis hävis tulekahjus täielikult.

Põhja päästekeskuse pressiesindaja ütles õhtul Postimehele, et häirekeskus sai tulekahju kohta teate kell 17.50. Kella 18 ajal põles hoone katus lahtise leegiga. Esimesena sündmuskohale saabunud Kuusalu vabatahtlikud päästjad asusid hoonet kiirelt kustutama. Nendega liitusid kutselised päästjad, kes sisenesid ka majja, et päästa hoones olnud asju, teatas päästekeskus.

Koos kohalike inimestega päästeti hoonest väärtuslikke raamatuid, dokumente ja maale ning kaitsti hävimise eest antiikklaverit. Põlengu käigus muutus hoone kiiresti varisemisohtlikuks ja päästjad hoones sees enam pääste- ega kustutustöid teha ei saanud. Kustutustöödega jätkati väljast.

Inimesi põlengu puhkedes hoones ei olnud. Kustutamise käigus sai viga üks vabatahtlik päästja, kellele kiirabi andis kohapeal esmaabi.

Päästjad hoidsid ära tule levimise kõrval asuvatele hoonetele. Tulekahju Kuusalu kirikule ohtu ei kujutanud, sest pastoraadihoone asus pressiesindaja sõnul kirikust piisavalt kaugel. Põlenud hoones asetses koguduse kantselei.

Pastoraadihoone hävis aga tules täielikult. Päästjatel õnnestus põleng kustutada veidi enne kella 1.30 öösel. Tulekahju põhjuse ja tulekahjuandurite olemasolu selgitab menetlus.

Kuusalu pastoraadi peahoone kuulub kultuurimälestiste hulka. Pastoraat ehk õpetajamaja on kirikumõisa varasema hooneterohke ansambli vanim hoone, mis ehitati ajavahemikul 1792-1798. Pastoraat asub kirikust sadakond meetrit eemal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles