Vene diplomaat: Moskval on õiguslik alus saata rahuvalvajad Ukrainasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli-meelsed separatsistid eile Slovjanski lähedal asuvas kontrollipunktis.
Kremli-meelsed separatsistid eile Slovjanski lähedal asuvas kontrollipunktis. Foto: SCANPIX

Venemaal on rahvusvahelisele õigusele toetuv alus saata vajadusel rahuvalvajad Ukrainasse, ütles riigi suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin eile õhtul.

«ÜRO hartas on olemas vastavad sätted. Rakendasime enesekaitset käsitlevat harta artikkel 51 2008. aasta Kaukaasia konflikti ajal,» ütles Tšurkin Vene telekanali Rossija-1 saates.

Diplomaadi sõnul on seega Venemaal olemas õiguslik alus Ukrainas sekkumiseks. «Lisaks on olemas föderatsiooninõukogu vastav otsus,» lisas ta.

Tšurkin on seisukohal, et jätkuvalt on olemas võimalus 17. aprilli Genfi leppe rakendamiseks. «Võimalus on olemas. Meil ei ole ühtki teist ratsionaalset valikuvõimalust. Me nõuame selle lepe juurde naasmist,» ütles ta.

Ühtlasi kutsus Vene saadik ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni avalikult hukka mõistma Ukraina võimude otsust kasutada riigi kaguosa elanike vastu jõudu.

Tšurkini sõnul võib Moskva taotleda ÜRO Julgeolekunõukogult erakorralise istungi kokkukutsumist, kui Ukraina jätkab vägivalla tarvitamist protestijate vastu riigi kaguosas.

Venemaa, Ukraina, USA ja EL sõlmisid 17. aprillil leppe Ukrainas kujunenud pingelise olukorra deeskaleerimiseks. Lepe näeb ette ebaseaduslike relvarühmituste desarmeerimist ning riigi idaosas venemeelsete separatistide hõivatud administratiivhoonete vabastamist.

Ukraina võimud otsustasid teisipäeval jätkata terroritõrjeoperatsiooni riigi idaosas. Ukraina siseministeerium teatas neljapäeval, et erioperatsiooni käigus tapeti Slovjanski linnas kuni viis separatisti.

Venemaa reageeris Kiievi otsusele operatsiooni jätkata õppuste korraldamisega Ukrainaga piirnevates lõuna- ja lääneoblastites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles