Tallinnas toimuv Euroopa filmigala otsib siiani rahastajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on 67. Kuldgloobuste auhinnagala
Pildil on 67. Kuldgloobuste auhinnagala Foto: Reuters / Scanpix

Detsembris Tallinnas toimuva Euroopa Filmiakadeemia auhinnagala juhtkomitee pidas täna oma esimese töökoosoleku, samas kui siiani on lahtine, kust saada eelarvesse puuduolevad 3-4 miljonit krooni.

Üritust korraldava MTÜ EFA 2010 liikme Tiina Loki sõnul on auhinnagala ettevalmistamisse kaasatud juba nii palju Eesti kultuuriinimesi, et sellest võib tulla väga esinduslik üritus.

Samas tõdes Lokk, et ürituse rahastamine on ikka veel valus küsimus. «Nii-öelda «õhus» ehk pole teada, kust raha tuleb, on praegu 3-4 miljonit krooni, sõltuvalt sellest, kas riik annab 7 või 8 miljonit,» sõnas Lokk. «Kui kunagi sai räägitud, et riik ja Tallinna linn võiks üritust enam-vähem võrdselt rahastada, siis linna poole pealt on praegu raha puudu ja läbirääkimised käivad,» lisas ta.

Ta tõi välja, et kolm aastat tagasi jämedalt kokku pandud esimene eelarve oli 27 miljonit krooni, siis täpsustamisel saadi see 21 miljon krooni peale ja nüüd viimane, masu tingimustes kärbitud eelarve on 18 miljonit krooni.

Selleks miljon krooni eraldas Kultuurkapital, samuti miljon krooni EAS. Lisaks otsivad korraldajad sponsoreid, kes oleks üritust valmis rahastama.

Miinimumpiir käes

«Kuna juba on juunikuu, on täiesti selge, et auhinnagala peab toimuma Tallinnas, me ei saa mitte kuidagi alt ära hüpata ja öelda, et me seda ei tee. Aga ei ole midagi hullemat, kui teha ühte üritust halvasti,» oli Lokk resoluutne.

Loki sõnul on teatud piirid, millest odavamalt üritust korraldades kannatab kvaliteet nii tugevasti, et tekib juba küsimus, miks üldse mingeid kulutusi teha. «Sellelt, mis laval hakkab toimuma, ei saa kindlasti kokku hoida. Aga ka kõik ülejäänud programm peab ju ka olema hästi tehtud.»

«Kõik raha, mis eelarves on, jääb ju Eestisse. Pluss siia tulnud külalised jätavad statistiliste arvutuste põhjal siia 8-9 miljonit krooni ostude ja tarbimisega. Nii et see ei ole Eestile mitte ainult maine-, vaid ka majandusprojekt. Ma ei räägigi sellest, milline efekt võib sel olla tuleviku peale mõeldes turisminduses, kui seda hästi teha,» selgitas korraldaja.

4. detsembril Solarises toimuvat auhinnagalat ümbritseb mitmepäevane programm osalejatele. «Üritus algab neljapäeva õhtul, kui Genfist tuleb filmimuusika orkester, kes mängib kõigi maailmakuulsate ja ka Eesti filmiheliloojate muusikat. Tahame meie külalistele tutvustada KUMU, samuti Eesti Film 100, lisaks tuleb arvestada vastuvõttude, toitlustamisega,» loetles Lokk.

Euroopa Filmiakadeemia auhinnagala toimub 4. detsembril Tallinnas Solarise keskuses, seda ümbritsev programm on aga planeeritud 2.-5. detsembrile. Üritus toob Eestisse umbes 800-1000 külalist, sealhulgas 100-150 välisajakirjanikku. Üritust kantakse üle enam kui 50 telekanalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles