Lääne- ja Järvamaa õlireostuste koristamine jätkub

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reostus.
Reostus. Foto: Margus Ansu

Möödunud nädalal Läänemaal Ridala vallas ja Järvamaal Prandi jõel tekkinud reostuste koristustööd jätkuvad, kuid kummagi puhul keskkonnaohtu enam ei ole.

Keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulmi sõnul on aktsiaselts Haapsalu Veevärk koristanud õliga reostunud pinnase kohast, kuhu see kogumiskaevust pumbati, vahendas inspektsiooni pressiesindaja.

Plats on osaliselt kaetud absorbendiga, seda on segatud ja osaliselt ka koristatud. Kogu pinda on töödeldud õli lagundava ainega Hydrobreak ja pinnase töötlemine jätkub.

Kraavides on ülesvoolu asuvad ja vähemreostunud lõigud puhastatud, allavoolu oleval umbes 30-meetrisel kraavilõigul oli täna veel mõnes kohas õlilaike. Sealt on õlisegust vett välja pumbatud ja seda kraaviosa on samuti Hydrobreak´iga töödeldud.

Täna hommikul vaatasid keskkonnainspektsiooni esindajad reostuspaiga üle ja kohustasid Haapsalu Veevärki tegema täiendavaid töid. Reostunud kraavilõigult tuleb veel õlisegust vett koguda ja kraavipõhjast koristada õliseguseid setteid.

Järgmisel esmaspäeval toimub reostuspaiga uus ülevaatus. Töid teostatakse seni, kuni normaalne keskkonnaseisund on taastunud.

Järvamaal Prandi jõel tekkinud reostuse likvideerimisega tegeleb Türi vallavalitsus, kelle algatusel on jõkke suubuva kraavi otsa paigaldatud õlifilter, tänu millele reostus kraavist jõkke enam ei pääse. Pinnasest imbub siiski veel reostust kraavi, mida näitab asjaolu, et viimase ööpäeva jooksul kogunes filtrisse 15 liitrit õlijääke.

Kui esialgu toimus Prandi jõel pidev reostuse koristamine ja jälgimine, siis nüüd piisab paarist kontrollimisest päevas, mille käigus tühejendatakse ka õlifilter. Tänase seisuga oli prügilasse toimetatud 12 kahesajaliitrist mahutit õli- ja absorbendijääkidega.

Ridala vallas tekkis reostus 9. juunil, kui aktsiaseltsile Haapsalu Veevärk kuuluvast kogumiskaevust pumbati välja suurem kogus õlisegust vett, mis valgus lähedal olevatesse kraavidesse.

Päev varem, 8. juunil avastati õlireostus Türi vallas Tori külas Prandi jõel. Praeguste andmete järgi valas keegi lähedal asuvale põllule kütust või kütusejääke, mis sattusid kuivenduskraavidest peakraavi ning sealt Epneri ojja ja Prandi jõkke.

Keskkonnainspektsioonil on mõlema juhtumi osas käimas menetlus, et selgitada välja reostuse asjaolud ja süüdlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles