Putin kiitis Vene viienda põlvkonna hävituslennukit T-50

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene viienda põlvkonna hävituslennuk T-50
Vene viienda põlvkonna hävituslennuk T-50 Foto: SCANPIX

Vene viienda põlvkonna hävituslennuk T-50 on 2,5 kuni kolm korda odavam kui välismaised analoogid, kiitis Vene peaminister Vladimir Putin.

Valitsusjuht jälgis katselende Moskva oblastis Žukovskis asuval Gromovi-nimelisel lennuväljal ja vestles hiljem piloodi Sergei Bogdaniga, vahendas RIA Novosti.

«Sellest saab lennuk, mis ületab meie põhilise konkurendi F-22 (ameeriklaste viienda põlvkonna hävitaja) manööverdamisvõime, relvastuse ja lennukauguse osas,» kiitis valitsusjuht.

«Ka võitlusvaimu poolest,» lisas katselendur Bogdan. «Seda kõigepealt,» nentis Putin.
Bogdani sõnul oli tänane lend järjekorras 16s katse ja varsti tuleb uusi lisaks.

Putin rääkis, et viienda põlvkonna hävitaja projekti on investeeritud 30 miljardit rubla (12,3 miljardit krooni) ja selle lõpuni viimiseks läheb vaja veel teist samapalju.

«Selle toote valmimisprotsess on pikk ja pikk on ka teenistusaeg. Hävituslennuk on rivis 30-35 aastat, kui arvestada ka moderniseerimist,» selgitas peaminister.

Putini sõnul algasid tööd T-50 projektiga 2002. aastal, 2004. aastal nägi ta lennukit esimest korda maketina. Selle aasta alguses leidis aset esimene proovilend.

Venemaa viienda põlvkonna hävituslennuki projekt on Suhhoi PAK FA ja praegune prototüüp on T-50. Ta on loodud konkureerimaks F-22 Raptoriga (maailma seni ainus viienda põlvkonna hävitaja) ja lennukiga F-35 Lightning II.

Vene sõjaväejuhtide varasemate juttude järgi on T-50 lennukaugus 5500 kilomeetrit ja õhujõudude koosseisu peaks see jõudma 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles