Eestis väljastatud sõidudokumendid võib uuest aastast koju jätta

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Politsei usub, et uuest aastast jõustuva liiklusseadusega kaasnevad muudatused segadust ei too. Tähele tasub panna, et uus kord lubab juhiloa ja registreerimistunnistuse küll koju jätta, kuid seda võib teha vaid Eestis väljastatud dokumentide ja siin registreeritud sõidukite puhul.


Politsei- ja piirivalveameti komissar Riho Tänak sõnas, et et kui juhil on kaasas isikuttõendav dokument, siis ei ole Eestis registreeritud mootorsõiduki registreerimistunnistuse kaasaskandmine kohustuslik. Samuti haagise oma. «See on ainult Eestis registreeritud sõidukite puhul, teistel peab see dokument olema,» rõhutas ta.

Sama puudutab ka juhiluba- kui juhil on kaasas isikuttõendav dokument, ei ole Eesti territooriumil ja Eestis väljastatud juhiloa kaasaskandmine kohustuslik. «See on tegelikult oluline asi. Meil on ka palju Eesti kodanikke, kellele on väljastatud mõnes teises riigis juhtimisõigust tõendav dokument. Ja see peab kaasas olema,» rääkis Tänak.

Liikluskindlustusega on Tänaku kinnitusel juba praegu nii, et juht peab enne sõidu alustamist kontrollima kindlustuse kehtivust ja tal ei ole vaja seda paberit kaasa kanda. Volikirja asemel on vaja omaniku kirjalikku nõusolekut.

«Registreerimistunnistuse puhul on tähtis ka see, et kaasas ei pea teda kandma, kui juht on liiklusregistrisse kantud omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana. Või kui omanik või kasutaja on sõidukis. Kui sõidukit juhitakse kirjaliku nõusolekuga, siis peab registreerimistunnistus kaasas olema,» täpsustas Tänak.

Politseil on komissari kinnitusel tegelikult juba mõnda aega olnud võimalus kontrollida, kas sõiduk on registreeritud, kas sõiduk on ülevaatuse läbinud ja kas isikule on juhtimisõigus Eestis antud ning ega see ei ole karistusena ära võetud või peatatud. Muudatusi ametil andmebaasides tegema ei tule hakata.

Muudatused dokumentide kaasaskandmises politsei jaoks midagi suurt ei muuda. «Kui praegu saab politsei kontrollida ka ilma registritest päringute tegemist, siis tuleb uue korra järgi päringuid rohkem teha ja see võib veidi pikendada kontrollimise aega. Kuid ma usun, et mitte oluliselt.»

Tänak sõnas, et uue seaduse jõustumiseni on piisavalt aega ja ametnikud viivad end kõigi selle muudatustega õigeaegselt kurssi ning selleks hakatakse neid lähiajal koolitama. «Koolituse kestust ei oska öelda, sest oleme nüüd on piirivalve ja kodakondsuse ametnike võrra suurem. Aga aega on praegu veel pool aastat, nii et me jõuame kindlasti ära koolitada,» ütles Tänak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles