Üle 300 politseiniku peavad lähiaastatel keeleoskust lihvima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeleõpikud.
Keeleõpikud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üle 300 politsei- ja piirivalveameti (PPA) töötaja ei oska eesti keelt tasemel, mis saab neile valitsuse juuni alguses vastuvõetud määrusega kohustuslikuks alates 2015. aasta 1. septembrist.

Siseministeeriumi andmetel töötab PPA-s praegu 455 ametnikku, kes ei räägi emakeelena eesti keelt. Neist 335 keeleoskus ei vasta nõudele C1, mille riik on neile kehtestanud alates 2015. aasta sügisest. Kehvalt eesti keelt oskavatest ametnikest 43 töötavad piirivalves.

Siseministeeriumi pressiesindaja sõnul toimuvad keelekoolitused PPA-s regulaarselt.

Valitsus kinnitas lähiaastatel PPA töötajate eesti keele valdamise nõudeid karmistava määruse 3. juunil. Määruse kohaselt nõutakse politseiametnikelt, kes on vanemspetsialisti või nooremspetsialisti ametikohal piiripunktis, kordonis, piirivalvelaeval, valmidusüksuses või lennusalgas vähemalt B2-tasemel eesti keele oskust.

Keeleseaduse järgi tähendab B2-tasemel keeleoskus seda, et inimene mõistab keerukate abstraktsete või konkreetsel teemal tekstide ning erialase mõttevahetuse tuuma. Samuti peab ta suutma spontaanselt ja ladusalt vestelda sama keele emakeelse kõnelejaga. Ühtlasi peab B2-tasemele keelt oskav inimene suutma luua paljudel teemadel selget, üksikasjalikku teksti ning selgitama oma vaatenurka, samuti kaaluma kõnealuste seisukohtade tugevaid ja nõrku külgi.

Riik kehtestab B2-tasemel keelenõude rakendumisele viieaastase üleminekuaja.

Ühtlasi otsustas valitsus, et alates 2015. aasta 1. septembrist on kõikidel politseiametnikel nõutav vähemalt C1-tasemel eesti keele oskus sõltumata ametikohast.

Keeleseaduse järgi peab C1-tasemel eesti keelt oskav inimene mõistma pikki ja keerukaid tekste ning tabama ka mõtte varjatud tähendust. Samuti peab ta oskama end spontaanselt ja ladusalt mõistetavaks teha ning seda väljendeid eriti otsimata. C1-tasemel keele valdaja peab oskama kasutada keelt paindlikult ja tulemuslikult nii avalikes, õpi- kui ka tööoludes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles