Belgia politseihaarang ajas Vatikani ahastusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mechelen-Brüsseli peapiiskop André-Joseph Leonard eilsel pressikonverentsil.
Mechelen-Brüsseli peapiiskop André-Joseph Leonard eilsel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Belgia politsei üleeilne haarang laste pilastamises süüdistatavate katoliku kiriku preestrite asjus on tõsine ja uskumatu rikkumine, mis sarnaneb kommunistlike režiimide tegevusele, teatas täna Vatikani tähtsuselt teine mees kardinal Tarcisio Bertone.

Päev varem väljendas Vatikan oma hämmastust viisi üle, kuidas läbiotsimised läbi viidi. Ühtlasi on roomakatoliku kirik nördinud, et kahe kardinali hauarahu rikuti, vahendas AFP.

Belgia politsei otsis neljapäeval läbi Mechelen-Brüsseli peapiiskopkonna hoone ja endise peapiiskopi Godried Danneelsi kodu ajal, mil preestrid kohtusid Vatikani saadikuga. Väidetavalt puurisid uurijad ka kahe kardinali hauakambrisse augu, et kaamera abil vaadata, ega sinna dokumente peidetud pole.

Politsei konfiskeeris mitmeks tunniks ka piiskoppide mobiiltelefonid ja ei lubanud neil läbiotsimise ajal majast lahkuda.

«See oli tõsine ja uskumatu tegu.» ütles Vatikani peasekretär Bertone täna uudisteagentuuri ANSA teatel. «Nad ei saanud üheksa tundi süüa ega juua. Pole ühtegi pretsedenti, isegi kunagiste kommunistlike režiimide ajal.»

Politseinikud üritasid kirikuhoonetest leida kirjavahetust pedofiilsete preestrite väidetavate ohvrite ja Vatikani vahel. Peapiiskopkonna esindaja sõnul läbiotsimine politseile loodetud tulemust ei andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles