USA viis oma väed Korea demilitariseeritud tsooni?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur Panmunjomi demilitariseeritud tsoonis
Põhja-Korea sõdur Panmunjomi demilitariseeritud tsoonis Foto: SCANPIX

Põhja-Korea hoiatas täna USAd ja Lõuna-Koread, et viib oma raskerelvastuse demilitariseeritud tsooni Panmunjomi külla, kuna Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA sõnul tõi USA juba laupäeva hommikul kell 7.25 oma väed sinna. Seepärast lubas Põhja-Korea koheselt samaga vastata.

USA sõjajõudude pressiesindaja ei soostunud kommenteerima, mis tegelikult laupäeval vaherahupiirkonnas juhtus.

USA president Barack Obama ütles aga eile, et maailm peab Põhja-Koreale saatma selge sõnumi seoses uppunud Lõuna-Korea sõjalaevaga.

Põhja-Korea andis pühapäeval teada, et on valmis läbirääkimisteks Lõuna-Koreaga, et arutada viimase sõjalaeva uppumise asjaolusid, aga ainult sellisel tingimusel, kui asjasse ei sekku ÜRO vaherahu komisjon.

«Kui Lõuna-Korea vastab meie ettepanekule, oleme koheselt valmis alustama sõjalisi läbirääkimisi,» ütles KCNA.

KCNA sõnul ei tohiks USA väed sekkuda Põhja- ja Lõuna-Korea asjadesse ÜRO komisjoni nime all, kirjutab Reuters.

Põhja-Korea on teinud ettepaneku, et saadab oma sõjaväeinspektoritest koosneva rühma Cheonani uppumist uurima, aga Lõuna-Korea lükkas selle tagasi ning nõuab, et Põhja-Korea paluks vabandust ning lõpetaks igasugused provokatsioonid.

USA president Obama ütles pärast Lõuna-Korea presidendi Lee Myung-bakiga kohtumist G20 foorumil, et Põhja-Korea peab tagajärgede eest vastutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles