Rooma katakombidest paljastusid kõige varajasemad pildid apostlitest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peetrust ja Paulust kujutavad freskod avastati jõuka roomlanna matmispaigast
Peetrust ja Paulust kujutavad freskod avastati jõuka roomlanna matmispaigast Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Roomast tänapäevase kontorihoone alt olevatest katakombidest kõige varajasemad apostleid Peetrust ja Paulust kujutavad pildid.

Need neljanda sajandi teisest poolest pärinevad freskod on katakombide laes, edastab Huffington Post.

Apostlite pildid puhastati tänapäevase lasertehnoloogia abil. Laseri abil oli võimalik eemaldada sajanditevanune mustuse, tolmu ja kaltsiumkarbonaadi kiht ilma pilte kahjustamata.

Arheoloogide sõnul on need apostlid joonistatud jõuka roomlanna matmispaiga ilustamiseks.

Vatikani uurijad kinnitasid, et Santa Tecla katakombides olevad freskod on varajaseim viide kristlikele apostlitele.

Vatikan teatas freskode leiust juba ülemöödunud aastal, kuid siis ei oldud veel kindlad, keda seal kujutatud oli. Tehti kindlaks, et neil on apostlid.

Freskode restaureerimisele kulus 60 000 eurot. Katakombide niiske kliima muutis restaureerimise raskeks, kuid lasertehnoloogia abil see siiki õnnestus.

Peetrus oli esialgselt hoopis Galileast pärit kalur, kelle nimi oli Siimon. Jeesus kustus ta oma jüngriks ning andis talle nimeks Keefas, mis tõlgituna tähendab Peetrus.

On teada, et keiser Nero valitsemisajal viibis ta Roomas ning suri märtrisurma.

Pauluse kohta on teada, et esialgu oli ta nimi Saulus. Ta elas Tarsoses ning oli telgimeister. Saulusest sai Paulus ja kristluse jünger pärast seda, kui ta teel Damaskusesse järsku pimedaks jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles