USAs tabati arvatav Vene spioonide võrgustik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahtlusalused kohtusaalis.
Kahtlusalused kohtusaalis. Foto: SCANPIX

USAs peeti kinni kümme Venemaa kasuks spioneerimises kahtlustatavat isikut, kellele esitati ka süüdistus.

Föderaalse Juurdlusbüroo teatel paljastati grupeering mitmeaastase uurimistöö järel. Luurajate paljastamises mängisid tähtsat rolli nende kõnede pealtkuulamine nii nende kodus kui ka avalikes kohtades, vahendas uudisteagentuur AFP.

Enamik Venemaa heaks informatsiooni koguva väidetava luurevõrgustiku liikmetest elas paaridena juba aastaid Ühendriikides, vahendas BBC. AFP teatel on kahtlusaluste seas neli abielupaari.

Kahtlusaluseid süüdistatakse vandenõus ning salaja välisriigi kasuks töötamises, mille eest võib neid süüdimõistmise korral oodata ees viieaastane vanglakaristus. Üheksat kinnipeetavat kahtlustatakse ka rahapesus, mille eest võib kohus määrata kuni 20-aastase vabadusekaotuse.

«Richard Murphy» ja «Cynthia Murphy» peeti kinni oma New Jerseys asuvas kodus. Vicky Pelaez ja Juan Lazarona tuntud mees aga New Yorgi osariigis asuvas Yonkersis. Anna Chapman tabati aga New Yorgist ning Mihhail Semenko, «Michael Zottoli» ja «Patricia Mills» Arlingtonis Virginia osariigis. Massachusettsi osariigis Bostonis peeti kinni ka «Donald Howard Heathfield» ja «Tracey Lee Ann Foley».

FBI otsib veel ühte kahtlusalust, keda tuntakse «Christopher R Metsosena».

USA justiitsministeeriumi andmetel meelitasid luurajad poliitikaga tegelevaid isikuid nende valduses olevat informatsiooni paljastama. Saadud info edastati Moskvasse. Väidetavalt oli nende lähetajaks Venemaa Föderatsiooni Välisluureteenistus (SVR).

Enamikel kahtlusalustel olid võltsitud USA passid, nad väitsid end ameeriklasteks ning tegutsesid USA pinnal Venemaa heaks üsna palju aastaid.

Justiitsministeeriumi esindaja kinnitusel oli luurajate esmaseks ülesandeks imbuda sisse USA sise- ja välispoliitikaga tegelevatesse ringkondadesse ning sealt saadud andmed edastada Venemaa vastavatele organitele.

Luurajad kogusid andmeid ka sõjaliste objektide, tuumakatsetuste, kullakaubanduse ja CIAga seotud isikutelt. Kohtudokumentide kohaselt pidid arvatavad spioonid saatma keskusele luureraporteid ka Iraani, Valge Maja kõlakate, Luure Keskagentuuri (CIA) juhtkonna vahetuse ning Ühendriikides tegutsevate erakondade kohta.

«Te olete saadetud USAsse pikaajalisele lähetusele. Teie haridus, pangakontod, auto, maja jne - kõik teenivad üht eesmärki: täita oma peamine ülesanne ehk otsida ja arendada sidemeid USA poliitringkondades ja saata luureraporteid,» seisis ühes salaagentidele saadetud sõnumis, millele FBI jälile sai.

AFP teatel asuti kahtlusaluseid jälgima juba 2000. aastal. Väidetavalt olid arvatavad spioonid ühenduses ka ÜRO Venemaa esinduse töötajatega ning kohtusid korduvalt Ühendriikides Vene ametnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles