Washington Post paljastas luureskandaali telgitaguseid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Jersey osariigis Montclairis asuv maja, kus elasid väidetavalt Venemaa heaks spioneerinud agendid, sattus meedia piiramisrõngasse.
New Jersey osariigis Montclairis asuv maja, kus elasid väidetavalt Venemaa heaks spioneerinud agendid, sattus meedia piiramisrõngasse. Foto: SCANPIX

Ühendriikide mainekas päevaleht Washington Post heitis valgust luureskandaalile, mis tõstatas taas teema suurriikide vastastikusest luuretegevusest.

Spioonilugu sürrealistlikuks nimetanud Washington Post tõi välja asjaolu, et FBI kasutas võrgustiku paljastamiseks lutikaid ja varjatud kaameraid. Näiteks alles laupäeval jättis üks kahtlusalune FBI agentide teatel Arlingtonis asuvasse parki ajalehe, mille sisse oli peidetud ümbrik 5000 dollariga.

Ka kirjeldab väljaanne, kuidas FBI töötajatel õnnestus videolindile salvestada, kuidas arvatav spioon vahetas oma kontaktisikuga kotte. Spiooniskandaali külma sõja aegse trilleriga võrrelnud AFP teatel kohtusid kahtlusalused korduvalt ka New Yorgis asuva ÜRO peakorteri Vene esinduse töötajatega.

AFP kirjeldab ka, kuidas 2006. aasta juunis sõitsid kaks kahtlusalust New Yorgi osariiki Wurtsborosse, kus kaevasid maast välja rahapaki, mille oli sinna kaks aastat varem peitnud kolmas kahtlusalune.

Uurimisega lähedalt seotud allikate kinnitusel töötasid arvatavad spioonid valitsusvälistel töökohtadel, näiteks mõttekodades, meedia- ja rahandusettevõtetes, kus nad meelitasid poliitikaga tegelevaid isikuid nende valduses olevat informatsiooni paljastama.

Näiteks New Yorgi osariigis asuvas Yonkersis kinni peetud Vicky Pelaez töötas suurlinnas hispaaniakeelse ajalehe reporterina. Pelaeze elas koos teise kahtlusaluse Juan Lazaroga Yonkersis rohkem kui 20 aastat ja nende naabrid ei märganud nende käitumises midagi kummalist.

«Kui nende kogu öö valjult haukuvad koerad välja arvata, ei tõmmanud nad endale üldse tähelepanu,» kommenteeris naabruskonnas elav Jonathan Kroll uudisteagentuurile AFP. «See on tõesti kummaline. On raske uskuda, et kui sa arvad, et igaüks teeb oma kodus igapäevaseid asju, nagu ma ise, toimub seal palju imelikke asju,» lisas Kroll, kelle sõnul olevat Lazaro oma naabritele öelnud, et töötab majandusprofessorina.

Arlingtonis tabatud Mihhail Semenko töötas aga kuni läinud aastani ülemaailmse majandusuuringute organisatsiooni Conference Board ridades. Pärast sealt lahkumist töötas vabalt vene, inglise, mandariini ja hispaania keelt rääkiv Semenko reisiagentuuris, mille kaasomanik Slava Širkov kirjeldas arvatavat spiooni kui tarka, töökat ja sõbralikku töötajat, kes aitas hiina ning hispaania keele kõnelejaid reisiplaanide koostamisel.

«See on justkui filmis. Ma poleks kunagi uskunud, et Mihhail võiks millegi sellisega seotud olla,» lausus Širkov.

Kohtudokumentidest selgub näiteks, kuidas pühapäeval tabatud Donald Howard Heathfieldi valeidentiteeti kasutanud arvatav spioon võttis ühel seminaril ühendust valitsusametnikuga, et arutada tuumalõhkepeadega seonduvat. Küll pole aga teada, kas kahtlusalune informatsiooni ka Moskvas asuvasse Vene välisluure peakontorisse.

USA julgeolekutöötajate sõnul võinuks rühmitus kujutada Ühendriikide riiklikule julgeolekule suurt ohtu. «Ma ei mäleta ühtki juhtumit, kus meil oleks õnnestunud ühe hoobiga tabada kümme välisriigi luureametnikku,» kirjeldas üks uurimisele lähedalseisev ametnik Washington Postile. «See Ühendriikides tegutsenud võrgustik on nüüd täiesti ohutu.»

«See on kahtlemata äratuskõne,» leidis teine anonüümseks jääda soovinud, kuid uurimisega seotud USA allikas, kelle sõnul ei õnnestunud rühmitusel, mille osa liikmeid elasid Ühendriikides juba 90ndate algusest, siiski suurt edu saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles