Omanikud kaebavad maamaksu kohtuotsuse edasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paap Kõlar Hiiumaal.
Paap Kõlar Hiiumaal. Foto: Egert Kamenik

Koduomanikke esindava omanike keskliidu ning maksumaksjate liidu toel Tallinna halduskohtule hagi esitanud Paap Kõlari kaebus maamaksuteate vaidlustamiseks jäeti rahuldamata.


Omanike keskliit (EOKL) ja kaebaja Paap Kõlar kinnitavad, et otsuse põhjendustega nad rahule ei jää ning kaebavad selle kindlasti edasi.

Omanike keskliidu peasekretär Taavi Madiberk ütles otsust kommenteerides, et ei saa nõustuda kohtu argumentatsiooniga nagu 11 000 kroonine maamaks Nõmmel asuva eramu eest ei riivaks ebaproportsionaalselt Paap Kõlari põhiseaduslikku omandiõigust.

«Leiame, et otsus tugineb liigselt isiku maksevõimelisuse printsiibile. Kohus leidis, et kuna Paap Kõlari näol on tegemist keskmisest tunduvalt kõrgema sissetulekuga isikuga, siis 11 000 kroonine maamaks ei sunni teda omandist loobuma. Selline argumentatsioon on asjakohatu, sest tekib küsimus, kust tõmmata piir ja kas peame ära ootama, et inimene tõepoolest oma krundi maha müüks või poolitaks,» rääkis Madiberk.

EOKL esindab tema sõnul tugevalt alla keskmise sissetulekuga, sh puudega inimesi, kes pole senini suutnud maamaksu tasuda.

Madiberki sõnul on kohus rikkunud menetlusnorme, kaasates küll kolmanda osapoolena menetlusse Tallinna linna, kuid on jätnud õigustamatult hindamata 2,5 korda kõrgema maksumäära kehtestanud linnavolikogu määruse vastavuse põhiseaduslikule õigusliku ootuse printsiibile.

Maamaksu eelnõu valmis novembri lõpus, võeti vastu 14. detsembril ja hakkaks kehtima juba 1. jaanuaril, mistõttu maksumaksjale ei jäetud piisavalt aega kohaneda uue, tunduvalt kõrgema maksumääraga. Maksuõiguseteooria kohaselt tuleb maksutõusust vähemalt 6 kuud ette teatada.

Tallinna Halduskohtule on esitatud kokku 9 kaebust maamaksu teate vaidlustamiseks ning täna avalikustatud otsus on alles esimene samasisuliste seast.

Koduomanike huvide eest seisev EOKL on kodanikuorganisatsioon, mis koondab üle 12 000 maja- ja korteriomaniku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles