Vene meedia: spiooniskandaal on pettus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs tabatud Vene spioonide võrgustik.
USAs tabatud Vene spioonide võrgustik. Foto: SCANPIX

Vene meediaväljaanded halvustasid täna USA ametivõimude väiteid ulatusliku Vene luurevõrgustiku paljastamisest, nimetades skandaali ebaveenvaks pettuseks, mille eesmärk on lüüa tagasi suhete paranemine Moskva ja Washingtoni vahel.

«Kõrgeima profiiliga Vene luureskandaal Ühendriikides näeb välja kõige ebaveenva ja ebavajalikumana,» märkis juhtiv päevaleht Kommersant AFP teatel.

Mitmed ajalehed olid ühel meelel, et skandaal on suunatud eeskätt USA president Barack Obama ja tema suhete parandamise kava vastu.

«Nii rumal!» sisises tabloid Tvoi Den. «USA eriteenistused vedasid oma presidenti alt, viies läbi kõige napakama operatsiooni, et kinni püüda Vene võltsspioone.»

Kremlile lähedane Moskovski Komsomolets nentis, et «oleks loogilisem eeldada, et selle loo peamine sihtmärk on Obama, kellel on oma riigis palju vihamehi. Selles skandaalis on rohkem poliitikat kui luuret.»

USA võimud teatasid eile, et on arreteerinud 11-liikmelise luurevõrgu, keda süüdistatakse Kremli huvides USA poliitikaringkondades info kogumises tuumarelvade ja välispoliitika kohta.

«FBI segas end reset'ile vahele,» teatas ajaleht Nezavisimaja Gazeta. «Luureskandaal seab suhete soojenemise Moskva ja Washingtoni vahel küsimärgi alla.»

Kommersandi arvates näitab nii Kremli kui Valge Maja reaktsioon siiski, et kumbki riik ei taha skandaali suureks puhuda, et niimoodi kiiret suhete paranemist ohtu seada.

Diplomaatilistes ringkondades kõrgel kohal oleva anonüümse allika sõnul anti kõigile Venemaa «sõnaosavatele kõnelejatele» eile korraldus skandaali mitte kommenteerida.

Paljud Kremli eest sageli sõna võtvad kommentaatorid keeldusid eile AFP teatel kommentaaridest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles