Kai Zilmer: miks katsetatakse vaktsiine laste peal?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Zilmer
Kai Zilmer Foto: Pm

Seoses peatselt Eestis käivituva uue vaktsiiniuuringuga imikutel on minult kui koordineerivalt arstilt küsitud, kas sellist uuringut nii väikestel lastel üldse tohib teha ning kas see pole liiga ohtlik. On ka neid, kes lausa kurjalt pärivad, miks laste peal katseid tehakse. Seetõttu selgitan uuringu tausta ja eesmärke.

Plaanis on uurida uut vaktsiini meningokokkinfektsiooni vastu. Meningokokkinfektsioon on väga tõsine bakteriaalne nakkushaigus, mille raskeimateks avaldusteks on mädane ajupõletik ja sepsis.

Meningokokkinfektsiooni korral on suremus vaatamata antibiootikumidele ja tänapäeva intensiivravi võimalustele paraku küllalt kõrge, ulatudes sepsise korral isegi kuni 40 protsendini. Haigus levib piisknakkusena ning bakterit kandev inimene võib teist inimest nakatada ise haigestumata. Meningokokkbakteril on erinevaid serogruppe ja need on maailma eri paigus erinevalt levinud.

Meningokokkinfektsiooni juhtumite esinemissagedus Eestis ei ole viimastel aastatel olnud väga kõrge, kuid pea igal aastal on mõni laps selle nakkuse tagajärjel surnud. Meningokokkbakter on võimeline põhjustama haiguspuhanguid ja selliseid näiteid on maailmast võimalik tuua mitmeid. 2000ndate algul viis Suurbritannias esinenud puhang massilise laste vaktsineerimiseni.

Nakkushaiguse epideemia puhkemisel soovime kiiret ja tõhusat abi. Parima võimaliku arstiabi üks eeldus on põhjalikult uuritud vaktsiinid ning ravimid. Kliinilised uuringud on tavapärane osa arstide töös ja neid tehakse lastel ja täiskasvanutel arenenud riikides pidevalt.

Eestiski toimub tavapäraselt ühekorraga ligi 90 kliinilist uuringut. Ka laste kliiniliste uuringutega on Eestis kogemusi juba kümmekond aastat. Eelneva uuringuta ei saa tänapäeval ükski ravim ega vaktsiin müügiluba.

Inimlikult on mõistetav, et lapsi ja eelkõige imikuid kaasavad uuringud tekitavad rohkem ärevust. Võib tunduda arusaamatu, miks ei või lastel kasutada täiskasvanutel uuritud ja toimivat vaktsiini. Lapsed, eriti oma esimesel eluaastal, pole siiski väikesed täiskasvanud.

Täiskasvanutel teostatud uuringu tulemusi ei saa lastele üks ühele üle kanda, kuna imikutel pole immuunsüsteem veel sama küpseks arenenud kui täiskasvanutel. Samuti peab jälgima, kas kõrvaltoimete risk pole kõrgem kui suurematel lastel ja täiskasvanutel. Vastutustundlik meditsiinipraktika tähendab lastele mõeldud ravimite ja vaktsiinide uurimist just lastel enne nende laialdast kasutuselevõttu.

Meie uuritav vaktsiin sisaldab nelja meningokoki serogruppi, mis põhjustavad rasket haigust. Tegemist ei ole selle vaktsiini esimese uuringuga inimestel. Vaktsiin on edukalt läbinud kõik eelnevad etapid.

Nende tulemused näitavad, et selle toimel tekivad vajalikud kaitsekehad ühe- kuni viieaastastel lastel ja noortel täiskasvanutel. Samuti on julgustav, et eelnenud uuringutes pole esinenud vaktsiini kõrvalnähtusid, mis erineksid tavapärastest vaktsineerimisega kaasnevatest nähtudest. Nüüd on vajalik selgitada, kas vaktsiin kaitseb ka alla aastaseid lapsi, keda meningokokkinfektsioon kõige rohkem ohustab.

Uuringu raames jälgitakse tähelepanelikult lapse tervislikku seisundit, toimub pidev kontakt arstiga ning on võimalus saada kiiret tagasisidet kõigile terviseküsimustele. Erinevalt tavapärastest vaktsineerimistest saab lapsevanem uuringu käigus täpselt teada, kas tema lapse organismis on tekkinud piisavalt kaitsekehasid.

Ühtlasi jälgitakse ka seda, kuidas antud vaktsiin toimib koos teiste imikuea vaktsiinidega manustamisel. Laste puhul pöörame erilist rõhku ka sellele, et vereanalüüside võtmine antikehade määramiseks põhjustaks lapsele võimalikult vähe ebamugavust ja valu. Samas pole lapse nutt pärast süsti või vereproovi võrreldav kannatusega, mida põhjustab haigus.

Igas kliinilises uuringus osalemine on rangelt vabatahtlik. Eelnevalt selgitatakse põhjalikult välja kõik uuringuga seonduv. Ühtki last vanema nõusolekuta uuringusse ei kaasata. Uuringuga seonduvaid eetilisi aspekte jälgib sõltumatu eetikakomitee.

Uuringu sobilikkust on kinnitanud ka ravimiamet nii nagu see toimub kõikide kliiniliste uuringute puhul.

Ravimite ja vaktsiinide uurimise vajalikkust ei tohiks tänapäeval enam kahtluse alla seada. Suurim lugupidamine ja tunnustus kuulub nendele lapsevanematele, kes usaldavad meie meedikute jõupingutusi uue vaktsiini väljatöötamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles