Arvatavat spiooni võis mõjutada KGB minevikuga isa

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Chapman.
Anna Chapman. Foto: SCANPIX

Meedias kõige rohkem tähelepanu pälvinud Venemaa kasuks spioneerimises kahtlustatava Anna Chapmani endise abikaasa sõnul mõjutas naist tema KGBsse kuulunud isa.

«Anna ütles mulle, et tema isa töötas KGBs kõrgetel ametikohtadel. Ta ütles, et ta oli agent nõukogude Venemaal,» kommenteeris 30-aastane Alex Chapman intervjuus Daily Telegraphile. «Tema isa kontrollis tema elu ja ma tundsin, et ta oleks teinud oma isa heaks kõike,» lisas Alex Chapman.

«Anna isa maksis meile, et me läheksime kaheks nädaks mesinädalatele Egiptusesse ja seejärel Zimbabwesse, kus tema vanemad elasid,» kirjeldas Alex Chapman Anna isa Vassilit. «Tema isa oli hirmutav. Ta oli väga mures, millises suunas mu elu kulgeb, kuidas ma raha teenima hakkan. Anna ütles mulle, et ta töötas Vene valitsuse diplomaadina. Alles hiljem ütles ta mulle, et ta oli olnud KGB agent.»

Tema sõnul kohtus ta Moskva ülikoolis majandust õppinud Anna Kuštšenkoga 2001. aastal Londonis ühel peol. Viis kuud hiljem abiellusid noored Moskvas, kuid paari abielu purunes juba nelja aasta järel ning nad lahutasid 2006. aastal. Sellele vaatamata jäädi sõpradeks ning viimati rääkis Alex Chapman Annaga alles mõne nädala eest.

Alex Chapmani sõnul muutus tema naise iseloom üleöö, kui ta hakkas salaja kohtuma oma Vene sõpradega. Muretut boheemlasliku eluviisi nautinud naise kinnisideeks sai ühtäkki raha ja ta otsustas Ameerikasse kolida.

«Ta polnud nendel aastatel, mil me koos elasime, kunagi materialist, kuid 2005 ja 2006 aastal pärast seda, kui ta hakkas kohtuma inimestega, keda ta nimetas Vene sõpradeks, ta muutus,» kommenteeris Alex Chapman.

«Kui ma lugesin, et ta peeti kinni, polnud ma ausalt öeldes väga üllatunud,» lisas Alex Chapman, kelle sõnul viitas sellele naise ebakindel käitumine ning inimesed, kellega ta lävis. Samas ei uskunud mees, et tema naine töötas ka Suurbritannias agendina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles