Harrastajast aardeotsija leidis ühe suurima Rooma müntide kogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelik aardeotsija müntide leiukohas
Õnnelik aardeotsija müntide leiukohas Foto: SCANPIX

Harrastajast aardeotsija leidis Inglismaal Somersetis Frome’i linna lähedal põllule maetud mündikogu, kuhu kuulus umbes 52 000 metallraha ja mis on pärit kolmandast sajandist.

Mündid olid suures purgis vaid ca 30 cm sügavusel. Õnneliku leidja Dave Crispi sõnul tegi tema metallidetektor naljakat signaali, mistõttu mees kaevama hakkas, vahendab Telegraph.

«Ma panin oma käe sisse ja tõmbasin välja ühe pronksise Rooma mündi. See oli väga väike, umbes mu sõrmeküüne suurune,» ütles mees. Ta võttis umbes 20 münti välja, aga siis mõistis, et ta vajab ekspertide abi ning kutsus arheoloogid.

Kuigi mees on ka varem leidnud erinevaid aardeid, oli see nii tema kui ka kogu Suurbritannia suurim leid. Aarde hulgas oli sadu münte, mille peal oli Marcus Aurelius Carausiuse kujutised.

Briti Muuseumi eksperdid uurisid 160 kilogrammist leidu ning arvavad, et mündid olid peidetud mõne religioosse ohverduse tõttu.

Leiu väärtus ulatub 3,3 miljoni naelani (61,8 miljoni Eesti kroonini).

Kuigi mees leidis aarde juba aprillikuus, avalikustati uudis alles täna pärast põhjalikke uurimisi ja hindamisi. Valik müntidest on kuni augustini näitusel Briti Muuseumis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles