Kohus mõistis piraatplaatide valmistajale reaalse vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CD-plaadid.
CD-plaadid. Foto: SCANPIX

Harju maakohus mõistis neljapäeval mehe süüdi piraatplaatide valmistamises ja müümises ning karistas teda reaalse vangistusega.

Kohus mõistis Ott Speegile 30-päevase vangistuse, millele lisandus varem mõistetud karistuse ärakandmata osa. Kokku sai mees karisuseks ühe aasta ja nelja kuu pikkuse vanglakaristuse.

Kohtusekretär ütles BNSile, et osas süüdistusepisoodides mõistis kohus mehe õigeks.

30-aastane Speek peab kohtu otsusel hüvitama piraatkoopiate valmistamise tõttu kahju kannatanud ettevõtetele 104 570 kroonise hüvitise.

Mai lõpus taotles kannatanute esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste Speegilt 1,8 miljoni krooni suuruse kahjusumma hüvitamist. Prokurör nõudis mehele liitkaristusena ühe aasta ja viie kuu pikkust vangistust.

Kui mullu novembris mõistis maakohus Speegi süüdi piraatkoopia valmistamises ning kuriteo tulemusena saadud vara omandamises ja turustamises, siis hiljem tühistas Tallinna ringkonnakohus selle otsuse. Teise astme kohtu hinnangul oli maakohtu lahend piisavalt motiveerimata ning kaasust tuleb samas kohtus uuesti arutada.

Harju maakohus karistas Speeki mullu novembris aasta ja kolme kuu pikkuse tingimisi vangistusega kaheaastase katseajaga. Ühtlasi mõistis kohus Speegilt Microsoft Corporationi kasuks välja 341 256 krooni, Adobe Systems Incorporatedile 126 075 krooni, Corel Corporationile 21 698 krooni, Bentley Systems Incorporatedile 80 833 krooni ning Autodesk Incorporatedi kasuks 1 061 985 krooni.

Uurimisandmetel reprodutseeris Speek 2004. aasta detsembrist kuni 2006. aasta augustini oma Harjumaal asuvas kodus üle 800 piraatplaadi ning pani need seejärel internetikuulutuste kaudu müüki.

Samuti ostis Speek 2006. aasta märtsis Tallinnas eeluurimisega kindlaks tegemata isikult erinevaid arvutiosasid, olles eelnevalt teadlik, et need asjad on varastatud Tallinnas asuvast kontorist, ning pakkus neid müügiks.

Politsei sai mehe ebaseaduslikule tegevusele jälile, kui sooritas temalt kontrollostu ja Speek pakkus ametnikule illegaalset kaupa.

13. mail alanud protsessil on Speegi senisele süüdistusele lisandunud veel üks piraatlusepisood, kuna uurimisandmetel jätkas mees autoriõigusega kaitstud teostest koopiate tegemist ja nende müümist ka möödunud aasta kevadest sügiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles