Peaminister saab riigikaitse juhtimisel suurema rolli

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas tänavu mais suurõppusel Kevadtorm.
Peaminister Taavi Rõivas tänavu mais suurõppusel Kevadtorm. Foto: Esper Kaar / Kaitsevägi

Kaitseministeerium saatis täna kooskõlastusele riigikaitseseaduse eelnõu, mis annab muu hulgas peaministrile ja valitsusele suurema rolli riigikaitse planeerimisel.

Riigikaitseseadus loob erinevad valmisoleku tasemed alates üldisest kaitsevalmidusest rahuajal, lõpetades sõjaseisukorra ja mobilisatsiooniga, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Samuti näeb riigikaitseseadus ette täitevvõimu asutustele ühtse planeerimismudeli, mille kaudu määratletakse kõikide riigiasutuste kohustused, õigused ja tegevused erinevate valmisoleku tasemete ajal.

Riigikaitseseadus tagab kaitseministeeriumi teatel parema valmisoleku tänapäevastele julgeolekuohtudele vastu astumiseks ja see võimaldab tõhusamalt reageerida kiirelt tekkivatele ohtudele.

Samuti annab riigikaitseseadus võimaluse korraldada rahuajal täiendavaid reservväelaste õppekogunemisi, mis on vajalik teatud juhtudel riigi kaitsevõime kontrollimiseks või suurendamiseks olukorras, kus ei ole veel otstarbekas kuulutada välja mobilisatsiooni.

Riigikaitseseadus vahetab välja senised eraldiseisvad rahuaja ja sõjaaja riigikaitseseaduse ning rahvusvahelise sõjalise koostöö seaduse.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul on tänapäevases julgeolekukeskkonnas on Eestit ähvardavad ohud palju mitmekesisemad kui puht-sõjalised rünnakud.

«Seetõttu on ka Eesti järk-järgult minemas üle laiapindse riigikaitse kontseptsioonile, kus sõjaline riigikaitse on vaid üks osa kõikidest riigikaitse valdkondadest. Sellest põhimõttest lähtuvalt on koostatud ka riigikaitseseadus, mis paneb paika põhimõtted, kuidas kogu riigikaitset nii rahu- kui sõja ajal korraldatakse ja juhitakse,» ütles Mikser.

Riigikaitseseaduse eelnõu töötas välja kaitseministeeriumi juhitud töögrupp, kuhu kuulusid kõikide olulisemate ministeeriumite ja riigiasutuste esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles