Ilves: NATO peab näitama suutlikkust reageerida suurenenud ohule

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria, Rumeenia, Poola, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari presidendid täna Varssavis toimunud kohtumisel.
Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria, Rumeenia, Poola, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari presidendid täna Varssavis toimunud kohtumisel. Foto: Toms Kalnins / Läti presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Poolas Varssavis Ida-Euroopa riigipeade kogunemisel, et NATO peab näitama suutlikkust reageerida suurenenud ohule.

«Venemaa õhutatud Ukraina kriis on nüüd muutunud pikaajaliseks ohuallikaks kogu maailmale. Septembris toimuv NATO tippkohtumine peab andma jõulise signaali, et suudame reageerida kiirelt suurenenud ohule ja tagada inimeste julgeoleku. Ka Ida-Euroopa regiooni kuuluvad riigid peavad ise oma kaitsesse ülimalt tõsiselt suhtuma ja suurendama kaitsekulutusi,» ütles Ilves.

President Toomas Hendrik Ilves, Poola riigipea Bronislaw Komorowski, Bulgaaria president Rosen Plevneliev, Tšehhi president Milos Zeman, Läti president Andris Berzins, Leedu president Dalia Grybauskaite, Ungari president Janos Ader, Slovakkia president Andrej Kiska, ja Rumeenia president Traian Basescu arutasid täna Varssavis NATO septembrikuise NATO tippkohtumise eel ühist seisukohta Venemaa õhutatud Ukraina kriisile.

Presidendid arutasid, milliseid samme peaksid nii Euroopa Liit kui ka NATO muutunud julgeoleku olukorras astuma ja vahetasid mõtteid eeloleva NATO tippkohtumise eesmärkide üle.

«Venemaa tegevus Ukrainas on kardinaalselt muutnud julgeoleku olukorda Euroopas, seda eelkõige NATO idatiival. Venemaa käitub ettearvamatult ja agressiivselt, mistõttu on fookus nihkunud NATO liitlaste endi julgeoleku tagamisele, kollektiivkaitsele. Eesti jaoks on oluline, et  NATO tippkohtumisel kinnitatakse üle NATO vägede jätkusuutlik jalajälg meie regioonis,» nentis Ilves.

Ta lisas, et uues julgeoleku olukorras vajavad NATO kaitseplaanid ajakohastamist. «Need peavad olema realistlikud ja kiiresti elluviidavad,» märkis riigipea.

President Ilves kohtus töövisiidi raames kahepoolselt ka Poola presidendi Bronislaw Komorowski ja Slovakkia presidendi Andrej Kiskaga.

Tagasi Eestisse jõuab president Ilves täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles