Kaia Iva: triibuline nimekiri aitaks naisi esile tuua

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva.
Kaia Iva. Foto: Erik Prozes / Postimees

Isamaa ja Res Publica liidu sõnul mängib lisaks tublidele ja motiveeritud naiskandidaatide olemasolule rolli ka kandidaatide asetus valimisnimekirjades, mistõttu on «triibulised nimekirjad» üheks võimaluseks, kuidas naiste osakaalu riigikogus suurendada.

IRLi riigikogu fraktsiooni aseesimees Kaia Iva ütles, et «triibuliste nimekirjade» kasutamine annaks väikese tõuke selleks, et naiskandidaate pandaks valimistel rohkem tähele ning sellel oleks oma mõju ka valimistulemusele. «Nii valija kui ka meedia pöörab üldjuhul rohkem tähelepanu nimekirja tipule,» nentis Iva.

«Tänases parlamendis on naiste ja meeste tasakaal oluliselt nihkes ja seda naiste kahjuks,» lausus Iva. Tema sõnul vajab ühiskond seda, et ka naiste ressurss, kogemused ja teadmised oleks rakendatud ühiskonnaelu juhtimises.

«Naised poliitikas pole halvemad ega paremad kui mehed, kuid nende käsitlus probleemidest näeb sageli erinevaid tahke ning teistsuguseid lahendusi,» arvas Iva. IRLi arvates olekski parima tulemuse saavutamiseks seetõttu vajalik, et naiste ja meeste esindatus parlamendis oleks praegusest rohkem tasakaalus.

Kaia Iva arvates on siin mõttekoht kõikidele erakondadele, kuidas kaasata kandideerima senisest rohkem naisterahvaid. «IRLi Naiskogu on aktiivselt tegelenud naiste osaluse tõstmisega erakonnas ja poliitikas ning praegu käib aktiivne töö riigikogu valimisi silmas pidades.»

IRLi riigikogu fraktsiooni aseesimehe sõnul on neile oluline, et nii meestel kui ka naistel oleks võrdne võimalus saada mandaat nimekirja alusel, mille järgi jaotatakse ringkonnas jagamata jäänud parlamendi kohad.

«Kindlasti esitame ka erakonna naiste poolt riigikogu valimiste nimekirjade kokkupanekul omapoolsed ettepanekud, kuidas oleksid naised valimisnimekirjas õiglastel positsioonidel,» ütles Iva ja lisas, et praegu on erakonna põhitähelepanu suunatud valimisprogrammi ettevalmistamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles