Leht: FBId ärgitas spioone vahistama Chapmani kõne isale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Chapman.
Anna Chapman. Foto: SCANPIX

Vene spiooni Anna Chapmani ärev kõne 26. juunil oma KGB kogemusega isale oli ajend, miks Obama administratsioon otsustas päev hiljem 11-liikmelise luurevõrgustiku vahistada, kirjutas täna viitega USA luureallikatele Washington Post.

Ühendriikide võimud kuulasid pealt kõnet, milles Chapman väljendas Moskvas Vene välisministeeriumis töötavale isale kartust, et USA võimud on talle jälile jõudnud. Kõne leidis aset vahetult pärast seda, kui Chapman oli kohtunud FBI salaagendiga ning päev enne seda, kui «Richard Murphy» nime all tegutsenud luuraja pidi lendama Moskvasse, et saada juhtnööre Vene välisluure SVRi peakorterist.

FBI teadis, et Murphy lendab esmalt Prantsusmaale ja siis Venemaale, kuid kartis, et ta ei naase, kuna Chapmani kõne võis SVRi ettevaatlikuks muuta. Samuti kartsid uurijad, et SVR annab teistele «illegaalidele» ehk ilma diplomaatilise kaitseta töötavatele salaagentidele korralduse USAst põgeneda või Vene saatkonda varjule minna.

Chapman mõistis, et midagi on valesti, pärast seda, kui end telefoni teel ühe kõrgema Vene luurajana esitlenud FBI agent naisega kohtudes kellekski teiseks osutus. FBI informaator «Roman» palus Chapmanil teha teoks ülesanne, mis oli keerulisem kui ta oma SVRi ülemustelt oli oodanud – anda isiklikult ühele teisele Vene «illegaalile» üle võltspass.

Pärast kohtumist «Romaniga» helistas Chapman oma isale Moskvas ja ühele sõbrale New Yorgis. Mõlemad soovitasid tal ülesandest loobuda. Chapmani isa, välisministeeriumis kõrgel kohal töötav Vassili Kuštšenko soovitas tal võltspassi New Yorgi politseisse viia.

27. juunil kell üks päeval ühte Manhattani politseijaoskonda jalutanud Chapman nii tegigi. Politsei helistas seepeale FBI-le. Mõne tunni pärast saabunud agendid esitasid naisele mõne küsimuse ja vahistasid ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles