Venemaal provotseeriva kunstinäituse korraldanuid karistati rahatrahviga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Jerofejev (vasakul) ja Juri Samodurov eelmisel nädalal.
Andrei Jerofejev (vasakul) ja Juri Samodurov eelmisel nädalal. Foto: SCANPIX

Moskva kohus mõistis täna vaenu õhutamises süüdi kolme aasta eest usuringkondi provotseerinud kunstinäituse korraldajad ja karistas neid Eesti rahas 81 000 kroonini küündivate trahvidega, teatab AFP.

2007. aastal Moskvas Andrei Sahharovi muuseumis avatud näitusel «Keelatud kunst» eksponeeriti näiteks pilti Miki-Hiire peaga Jeesusest. Samuti said külalised läbi uksesilma vaadata Coca-Cola reklaami paroodiat tekstiga «See on minu veri».

Taganski ringkonnakohus mõistis vaenu õhutamises süüdi näituse kaks korraldajat, kunstieksperdi Andrei Jerofejevi ja muuseumi endise direktori Juri Samodurovi, keda võinuks halvimal juhul oodata ka kuni kolmeaastane vanglakaristus. Jerofejev peab trahviks maksma 200 000, Samodurov 150 000 rubla (81 000 ja 60 500 krooni).

Kohtunik Svetlana Aleksandrova sõnul solvas näitus religioossete inimeste tundeid ja selle korraldajad olid «kuritegelikult meelestatud».

Kaebuse Jerofejevi ja Samodurovi vastu esitas 2007. aastal ultranatsionalistlik õigeusurühmitus Rahva Nõukogu, misjärel võimud juurdluse algatasid.

Jerofejev ütles enne otsuse teatavakstegemist, et näitus ei olnud suunatud õigeusu kiriku vastu, vaid selle eesmärk oli protestida kasvava tsensuuri vastu kunstis.

«Arvasin, et see tekitab poleemikat kultuuriministeeriumis ja teistes riigiasutustes,» ütles ta AFP-le. «Aga mitte kirikus või fašistide seas. Ühiskond on haige. Sellel on endiselt probleeme oma peegelpildiga – kunstiga.»

Möödunud nädalal Vene president Dmitri Medvedevile saadetud avalikus kirjas palus 13 tuntud Vene kunstnikku kohtuasi kohe lõpetada, öeldes, et Jerofejevi ja Samodurovi süüdimõistmine laieneks kogu kaasaegsele vene kunstile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles