Lennu MH17 reisijate isiklikud asjad on langenud rüüstajate saagiks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennu MH17 reisijate isiklikud asjad.
Lennu MH17 reisijate isiklikud asjad. Foto: SCANPIX

Ukrainas aset leidnud lennukatastroofi järel vedelevad hukkunud reisijate isiklikud asjad endiselt õnnetuspaigas ning esinenud on mitmeid juhtumeid, kus ilmneb, et kohalikud on käinud seal rüüstamas.

Sel nädalal tekitas suurt pahameelt üks neiu, kes demonstreesis internetis ripsmetušši, mida väitis pärinevat lennu MH17 hukkunud reisijate isiklike asjade seast.

24. juunil postitas kasutaja zolotosja fotojagamiskeskkonda Instagramm ühe tüüpilise tibipildi – roosaks lakitud küüntega käsi hoiab ripsmetušši. Selle all oli aga tekst: «Ripsmetušš Amsterdamist, põllult, kui täpsem olla, teate küll, mida ma mõtlen.» Pildile lisas ta viite #boeing777. 

Neiu konto on nüüdseks kustutatud, ent Euromaidanpress jäädvustas postituse.
Neiu konto on nüüdseks kustutatud, ent Euromaidanpress jäädvustas postituse. Foto: Euromaidanpress

Kommentaarides selgitas neiu, et ripsmetušši andis talle keegi, kes käis õnnetuspaigas rüüstamas. Mitmete selle kasutaja postutuste asukohaks oli märgitud Torez - õnnetuspaiga lähistel asuv küla, kus lennukis hukkunute surnukehad Harkivisse viimiseks rongidesse paigutati.

Neiu teatas ka, et paljud reisijate asjad on jõudnud ringlusse - nii kosmeetika kui riided.

Mitmed Briti ajalehed kirjutasid sel nädalal, et Ukrainas on kasutatud ka hukkunute krediitkaarte ning Hollandi ajalehe De Telegraaph teatel on esinenud ka juhtumeid, kus hukkunute telefonid endiselt vastavad, ent vastu võtab keegi täiesti võõras.

Üks väidetav rüüstamisjuhtum on osutunud Kyiv Posti teatel siiski ka valeks. Internetis levis foto õnnetuspaigal midagi väikest ja kuldset käes hoidnud separatistist ning eset hakati kohe pidama hukkunud reisijalt võetud sõrmuseks. Selgus aga, et tegemist oli Vice News'i videoloo stoppkaadriga, kus separatistid uurisid rususid ning mees oli äsja maast midagi üles tõstnud, et seda uurida.

Rahvusvaheliste uurijate teatel on sündmuskohal lennukiosi lõigutud ja minema veetud. Nähtud on ka seda tegevaid separatiste. Praegu ei saa küll kindlalt väita, kas tegemist on tahtliku tõendite rikkumise või lihtsalt ebakompetentsusega, ent see kõik rikub võimalust, et uurijad saaksid sündmuskohalt adekvaatset infot koguda. Lisaks peetakse Ida-Ukrainas jätkuvalt ägedaid lahinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles