Turvafirma ei lasknud provokaatoreid Sinimägede üritusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenadermäel toimunud mälestusüritusele üritas sisse saada paar provokaatorit, keda turvafirma üritust häirima ei lasknud.

Sinimägede kokkutuleku korraldaja Mauri Kiudsoo ütles Postimehele, et paar temale tuttavat, kuid avalikkusele tundmatut provokaatorit üritanud väravatest sisse saada kokkutuleku rahu rikkuma. Ürituse jaoks palgatud turvafirma jättis nad väravate taha.

Traditsiooniliselt algas kokkutulek Eesti hümni ühislaulmisega, mille järel esines luuletusega Merle Jääger.

«Raske on kirjutada ühte sõjateemalist kõnet keset südasuvist rahulikku Setomaad, kus kask külvab seemneid, kured lendavad pea kohal, tuul paitab pilvelambaid õle puude latvade ja õhtuti veeretame sõpradega lõkke ääres regivärsilisi laule. Kõik ilm näib rahulik ja turvaline,» kõneles ta.

Kiudsoo tänas motoklubi Pikne liikmeid, kes tegid külaliste parkimise reguleerimisel kõvasti tööd. Väga palju rohkem autosid ei olekski Sinimägede alla ära mahtunud. Kiudsoo sõnul oli üritusele kohale tulnud paarsada inimest.

Pärast Merle Jäägeri avangut ja kaplan Villo Jürjo sõnavõttu asetasid külalised organisatsioonide kaupa Sinimägede memoriaalile pärjad. Veterane olid tulnud kõnedega tervitama ka näiteks Läti patriootide organisatsiooni Rahvuslik Jõud esindaja, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme ning Isamaa ja Res Publica Liitu esindaja Trivimi Velliste.

Velliste tõi välja kolm olulist punkti, mille eest Sinimägede lahingute veteranidele tänulik tuleb olla: nende võitlus võis päästa Soome Vabariigi, sellest kasvas Eestis välja metsavendlus ning see võimaldas seitsmel protsendil eestlastest laia maailma põgeneda, et seal vabas ühiskonnas Eesti asja edasi ajada.

Ühislaulu «Eestimaa mu Isamaa» järel suundusid veteranid sõdurilõunale.

«Suurepärane üritus,» kiitis Sinimägedele kohale tulnud 81-aastane pensionär Aleksander Paia. «Need loengud olid sütitavad, rahvale hingeminevad. Ma sain sellise süsti, et Eesti riiki tuleb kaitsta. Ma olen küll üle 80 aasta vana, aga võimeline relva peos hoidma ja sellele õige suuna andma,» rääkis ta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles