Postimees.ee Oxfordi ideekonverentsil: kuidas luua paremat tulevikku?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hede Kerstin Luik ja Margit Raid TEDGlobalil.
Hede Kerstin Luik ja Margit Raid TEDGlobalil. Foto: Erakogu

Suurbritannias Oxfordis koguneb sel nädalal maailma tipp-ideekonverentsile TEDGlobal 2010 üle 700 juhtiva mõtleja ja tegija - teadlased, ettevõtjad, ühiskonna arendajad, et arutleda maailma muutvate ideede üle. Konverentsil viibivad juhtimistreener Hede Kerstin Luik ja koolitaja Margit Raid toovad blogi vormis iga päev Postimees.ee lugejani põnevamad mõtted ja uudsemad ideed.

Kui Davosis kohtuvad igal aastal maailma majanduse ja poliitika tippjuhid, siis TED on kohtumiskoht lootusrikkama tuleviku loojatele, kes laiendavad teadaoleva ja võimaliku piire.

Maailm vajab häid uudiseid. Me kõik teame, et asjad pole hästi. Ka need, kes ei kaldu pessimismi, ei saa vältida pealkirju, mis pidevalt meenutavad majanduslikke, poliitilisi, sotsiaalseid ja keskkonnateemalisi murekohti. Ettevõtja ja visionääri Chris Andersoni kureeritud ideekonverents keskendub seekord uuele positiivsele kõige täna häiriva kõrval.

TEDkonverentside kohta on öeldud, et see on «ultimate brain spa» ehk koht, kus aju puhkab arenedes. Samuti on seda nimetatud neljapäevaseks reisiks tulevikku. Ja just selline on tunne Oxfordis konverentsi esimesel päeval, kui seljataga on eelüritused. Esmaspäeval pidasid osalejad juba üle nelja tunni lühikõnesid, samuti oli võimalik külastada modernseimat tuumajaama või Mini autotehast. Ees ootab hulk põnevaid arutelusid värsketest aju-uuringutest, tehnoloogia viimastest saavutustest, inimese ja õppimise olemusest, samuti vaadeldakse toidu-, jätkusuutlikkuse-, kunsti- ja ühiskonnateemasid.

Mõned näited tulevatest teemadest:

Üks tänase Ühendkuningriigi silmapaistvamaid arhitekte, Ghana juurtega David Adjaye on muu hulgas loonud Nobeli Rahukeskuse hoone Oslos ja Denveri Kaasaegse Kunsti muuseumi. Tema Idea Store Whitechapelis Londonis on radikaalselt uuenduslik tasuta raamatukogu kui ideede turuplats. Adjaye räägib oma uuest väljakutsest: ta plaanib viise, kuidas arendada Aafrika kultuurilist infrastruktuuri.

Kliiniline psühholoog Naif al-Mutawa on loonud koomiksi «the 99» superkangelastest, kes põhinevad islami kultuuril ja religioonil. Barack Obama tunnustas hiljuti koomiksit «the 99» noorte fantaasia kaasahaaramise eest läbi tolerantsuse sõnumi.

Doktor Mitchel Besser on leidnud uudse viisi vältimaks HIV ülekandumist HIV-positiivsetelt emadelt lastele. Alates 2001. aastast on Lõuna-Aafrikas Kaplinnas tema alustatud programm mother2mother palganud HIV-positiivseid emasid appi arstidele ja õdedele selgitama emadele riske ja nende vältimist, samuti neid aitama ja toetama.

Marcel Dicke tahab, et muudaksime oma suhet putukatega: ta reklaamib neid kui maitsvat ja ökoloogiliselt säästlikku alternatiivi lihale. Dicke on saanud NWSO-Spinoza preemia, mis on nagu Hollandi Nobel, oma töö eest, mis tõestas, et taimed pole passiivsed, vaid putukate rünnaku all saadavad tahtlikult välja aineid, mis kutsuvad ligi lihasööjaid putukaid sööma nende vaenlasi.

Neil Gershenfeld, MIT’s Center for Bits and Atoms direktor uurib analoog- ja digitaalmaailma piire. Tema FabLab kasutab digitehnoloogiat, ehitamaks füüsilisi objekte.

Kurgu- ja näokirurg Ian Hutchinson uurib inimeste näoilmete olemust.

Psühhoökonomist Sheena Iyengar räägib uuest teabest selle kohta, kuidas inimesed teevad valikuid.

Tan Le juhib Emotiv Systems’it, mis arendab uue põlvkonna inimese-masina interface’i – peaseadet, mis võtab oma sisendi otse ajust.

Lauja Annie Lennox räägib oma tegevusest HIV ja aidsi vastu võitlemisel.

Taimede neurobioloog Stefano Mancuso räägib uuest arenevast teadusvaldkonnast, mis uurib signaale ja kommunikatsiooni geneetilisest tasemest molekulide, rakkude ja ökosüsteemide tasemeni.

Gero Miesenböck kasutab valgust ja optogeneetikat, uurimaks, kuidas elus närvirakk töötab ning kuidas ajus ikka tegelikult impulsid liiguvad.

Mis on TEDGlobal?

12.-16. juulini Oxfordis toimuv TEDGlobal 2010 konverents «And Now the Good News» uurib häid uudiseid tänaste murettekitavate uudispealkirjade kõrval. Fookuses on uued ideed, uus teadus, uus tehnoloogia, uus ühiskondlik ja poliitiline mõtlemine, uus kunst ja uus arusaam sellest, kes me oleme. Sellest kõigest kasvab välja uus, lootusrikkam tulevik. Kohal on paljud tähelepanuväärsed selle tuleviku loojad üle maailma – inimesed, kes laiendavad teadaoleva ja võimaliku piire.

TED on mittetulundusühing, mis on pühendunud levimist väärt ideedele. See sai alguse aastal 1984 konverentsina, mis tõi kokku inimesi kolmest maailmast: tehnoloogia (T), meelelahutus (E: entertainment) ja disain (D).

Tänaseks on haare laienenud. Tippideede jagamise kohana tuntud TED konverentsid toimuvad kevaditi Long Beachil ja Palm Springsis USAs ning TEDGlobal juulis Oxfordis Suurbritannias. Lisaks on hinnatud TEDTalks videosait, Open Translation Project ja Open TV Project, inspireeriv TEDx programm ning TED Prize.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles