EBU juht: Eurovisioon on apoliitiline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovisiooni lauluvõistlust korraldava EBU üks juhte Svante Stockselius peab Eesti poliitikute väljaütlemisi Moskvas toimuva võistluse kohta sobimatuks.
Eurovisiooni lauluvõistlust korraldava EBU üks juhte Svante Stockselius peab Eesti poliitikute väljaütlemisi Moskvas toimuva võistluse kohta sobimatuks. Foto: SCANPIX

Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) korraldatava Eurovisiooni lauluvõistluse juhi Svante Stockseliuse sõnul ei sobi poliitikutel apoliitilise võistluse kohta avaldusi teha.


Svante Stockselius, kuidas kommenteerite Eesti kultuuriministri Laine Jänese või rahvusringhäälingu juhi Margus Allikmaa ideed, et Venemaa ja Gruusia relvakonflikti arvestades tasuks Eestil mõelda järgmisel kevadel Moskvas korraldatava Eurovisiooni lauluvõistluse boikotile?


Täiesti sobimatu on niiviisi asju ühte patta panna. Eurovisioon on läbi ja lõhki apoliitiline sündmus. Võistluse reeglites on kirjas, et eelmise aasta võitjal on õigus korraldada järgmise aasta võistlust. Kui esinejate ja delegatsioonide turvalisus on tagatud, siis pole mingisugust põhjust võistluspaika muuta.


Kes tahab, leiab alati midagi, mida korraldajamaa või toimumispaiga kohta kriitilist öelda, aga poliitikutel ei sobi selle meelelahutusürituse asjus küll sõna võtta, sest kui Eurovisioon ei sekku poliitikasse, ärgu poliitikud omakorda sekkugu Eurovisiooni.


Ometi pole Eurovisioon kunagi poliitikast mööda pääsenud. Meenutagem 2005. aastat, mil osalejate hulgas pidi olema ka Liibanon. Konflikti tõttu Iisraeliga see riik mõnda aega võistlusel osaleda ei tohtinud.


Ma ei nõustu väitega, justkui oleks Eurovisioonil siis poliitikat tehtud. Iga kord, kui selline asi juhtub, hoiame poliitikud sellest üritusest eemal.


Jah, Liibanon tahtis Eurovisiooni lauluvõistlusel osaleda, kuid pärast seda, kui olime neile heakskiidu andnud, teatas nende ringhääling Télé Liban, et Iisraeli lugu lihtsalt nende eetris ei näidata. See on meie reeglite vastane – sa kas näitad kõiki osalejaid või siis ei võistle üldse. Nemad keeldusid osalemast.


Pigem on see hea näide, kuidas hoida lauluvõistlus poliitikast puutumatuna.


Ehkki nii Gruusia kui ka Venemaa on mõlemad EBU liikmed, ei tee see ringhäälinguliit ühtegi päevapoliitikat puudutavat, kas või praegust sõjategevust hukka mõistvat avaldust?


Ei, see pole meie töö, me tegeleme meelelahutusega. Olukord oli ärev ju ka tänavu Belgradis toimunud lauluvõistluse ajal – Kosovo oli just iseseisvunud. Meie nõuame vaid seda, et võimukandjad garanteeriks osalejate turvalisuse lauluvõistluse ajal.


Samas mäletan ma teie enda allkirjastatud pressiteadet, kus manitsesite võistlusel osalejaid poliitikast, eriti aga olukorrast Kosovos mitte rääkima.


Pressiteatega andsime mõista, et kõik osalejad peaksid sellest tundlikust teemast teadlikud olema. Meie kohustus oli fänne, võistlejaid ja ajakirjanikke teavitada – võib-olla nad ei teadnud, mis olukord riigis valitseb. Samas ei saa me kellelgi keelata mingil teemal rääkida, EBU on väga demokraatlik organisatsioon.


Eks ma ole varemgi kuulnud sahinaid, et ühte või teist lauluvõistlust peaks boikottima. Kui ükskõik milline riik otsustab lauluvõistlusel mitte osaleda, siis on neil selleks täielik õigus. Aga otsuse peab langetama teleorganisatsioon, mitte mõni poliitik.


Teisisõnu, kui Eesti Rahvusringhääling otsustab Moskvas peetavast võistlusest loobuda ja võtab näiteks aastaks aja maha, siis EBU-l neile etteheiteid pole?


Milleks etteheited? Protseduur on lihtne: EBU saadab liikmetele võistluse reeglid ja osalemiskutsed. Kui ringhäälinguorganisatsioon tahab osaleda, siis nad allkirjastavad osalemistaotluse.

Kui mõni riik osaleda ei taha, siis nad taotlusele alla ei kirjuta.
Kui sageli riigid võistlemisest loobuvad?


Igal aastal on paar riiki, kes endas kahtlevad või tahavad pausi pidada. Põhjus peitub aga rahanappuses, mitte poliitikas. Kui ERR otsustab aasta puhata, siis on neil aasta pärast ehk aastal 2010 uus võimalus.


Viimastel aastatel on lauluvõistluse kohta üha enam räägitud, et võib-olla peaks poliitiliste pingete pärast võistluspaika muutma. On sellised sahinad üldse tõele vastanud?


Põhiliselt on need siiski kuulujutud. Vaid korra on võistluspaiga muutmist ametlikult kaalutud – see oli 2005. aastal Ukraina puhul. Ukrainas oli sisuliselt kodusõda, riik oli poliitiliselt lõhestunud. EBU kartis, et äkki pole nende ringhäälinguorganisatsioon võimeline seda võistlust korraldama. Aga kõik laabus väga hästi.


Kuidas sujub Moskvas uue lauluvõistluse korraldamine?


Suurepäraselt! Olen kaks korda kohapeal koosolekutel käinud ning julgen kinnitada, et võistlust korraldav Pervõi Kanal saab oma tööga hästi hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles